De feestdagen komen er aan en er zijn weer allerlei kerstborrels, nieuwjaarsborrels, feestjes en andere gelegenheden waar je weer nieuwe mensen ontmoet. De kans bestaat dat je een archeoloog of archeologiestudent tegen het lijf loopt. Het moment dat je hierachter komt, moet je oppassen, want de kans is groot dat je iets stoms gaat zeggen. Om dit te voorkomen zijn hier mijn top tien tips voor je eerste ontmoeting met een archeoloog.

  1. Vergelijk ons niet met Indiana Jones of Lara Croft

Als ik vertel dat ik archeologie studeer is het vrijwel zeker dat er binnen 5 minuten een grap wordt gemaakt over Indiana Jones. Besef wel dat wat wij doen niets te maken heeft met wat deze films laten zien. We vinden de films ook gaaf, maar vergelijk ons er niet mee.

  1. Wij doen geen dino’s

Misschien de grootste afknapper voor de archeoloog is als je ons vraagt of we nog laatst dino’s hebben opgegraven. Onthoud dit goed: paleontologen graven dinosauriërs op. Archeologen houden zich bezig met alles wat tot het verleden van de mens gerekend wordt. Daar zit z’n 50 miljoen jaar tussen. Begrijp me niet verkeerd! Ook wij vinden dinosauriërs cool, dus je mag nog steeds vertellen wat je van Jurassic World vond.

  1. Vraag ons niet of we al goud hebben gevonden

We vinden het echt niet erg om te vertellen of we nog iets interessants hebben gevonden, en vaak krijg je er nog ook een leuk verhaal bij, maar vraag ons niet of we al goud hebben gevonden. In de archeologie draait het niet per se om goud. We vinden vondsten die ons iets kunnen vertellen over het verleden. Af en toe komen er inderdaad prachtige vondsten voor, maar dit komt niet dagelijks voor.

  1. We weten niet alles

Ga er niet van uit dat we als archeologiestudent meteen alle details van de wereldgeschiedenis weten. Net als elke student onthouden we niet alles en daarnaast specialiseren wij ons in een bepaalde richting en/of periode. Je scoort wel bonuspunten als je ons naar onze specialisatie vraagt. Alvast mijn welgemeende excuses als je door deze tip uren niet meer aan het woord komt.

  1. Vertel ons niet dat er geen werk is

Net als veel andere beroepen is werk vinden binnen de archeologie soms lastig. Ook is het salaris van de gemiddelde archeoloog niet geweldig. Wij hebben – de meesten in ieder geval – bewust gekozen voor deze studie en we weten prima dat we er niet rijk van zullen worden. Dat maakt ons dan ook niet uit, maar als we het elke keer weer moeten aanhoren maakt het ons ook wel een beetje chagrijnig.

St. Ana Vulkaan - Nicaragua

  1. We houden van praten over waar we geweest zijn

Archeologen gaan nog wel eens naar verre oorden voor projecten. In tegenstelling tot de meeste backpackers komen we ook in niet-toeristische delen en hebben we hele interessante ervaringen opgedaan. Als je van reizen houdt is dit een aanrader voor een gespreksonderwerp. Ook hoeft het dan niet eens per se over archeologie te gaan.

  1. “Ik wilde ook altijd archeoloog worden”

Dit is een veelvoorkomende reactie, maar ook een dooddoener. We vinden het leuk dat je ook archeoloog wilde worden, maar vaak is de enige reactie die we nog kunnen geven “waarom ben je dan geen archeologie gaan studeren?”. Daarna zeg je waarschijnlijk iets in de trant van punt 5 en wordt het snel stil en ongemakkelijk. Goed bedoeld, maar doe maar niet.

  1. Niet ons hele leven draait om archeologie

We kunnen uitermate enthousiast zijn over archeologie, maar onthoud dat we ons niet enkel bezig houden met archeologie. Zeker als jij het niet interessant vindt, dan zijn er genoeg andere gespreksonderwerpen.

  1. Bier is altijd goed

Archeologen houden van goud, maar dan met name van het figuurlijke vloeibare goud. Wil je je ontmoeting met de archeoloog niet verpesten, dan kun je het veilig spelen door gewoon een biertje voor ons te kopen.

  1. Foute feestenDSC01147

Vond je jouw ontmoeting met een archeoloog niet saai, dan kan je overwegen ons uit te nodigen voor iets anders! Je kunt ons makkelijk blij maken met musea, Netflix ’n chill-avondjes en allerlei andere voor de hand liggende dingen, maar als je ons echt in onze natuurlijke habitat wilt meemaken, dan nodig je ons uit voor een themafeest met foute muziek!

 

Hopelijk kan je met deze tips je eerste ontmoeting met een archeoloog tot een goed einde brengen en heb je er zelfs een nieuwe vriend voor het leven bij. Heb jij ook nog tips waar ik niet aan heb gedacht, plaats ze dan hieronder in een reactie!