Master-zijn betekent afstuderen. En afstuderen betekent onderzoek doen. En als je een bèta bent, dan doe je dat onderzoek vaak in een laboratorium. Maar daar hebben de meeste mensen totaal geen beeld bij. Daarom dit kijkje in het afstudeerproject van Sylvie Hofman, student Life Science & Technology.

Sylvie: “Begrijpen geeft me een kick”

“Voor mijn onderzoeksstage wilde ik graag iets doen met cell pathways – dus routes waarlangs processen in de cel plaatsvinden. Mijn mentor prof. Noteborn suggereerde een stage in het LUMC. Via de website kwam ik bij de vakgroep toxicogenetica, waar ik nu onderzoek doe naar de manier waarop UV-straling huidkanker kan veroorzaken.”

“Onderzoek doen klinkt misschien saai en ingewikkeld. Maar het is hartstikke leuk! Door de theorie te bestuderen, krijg je vanzelf vragen. Die vragen leiden tot experimenten. Dat maakt dat ik me betrokken voel bij wat ik doe. Het begrijpen van hoe de cel werkt, geeft een kick! En ik heb het gevoel dat ik iets kan bijdragen aan het bestrijden van kanker en het helpen van patiënten.”

“Mijn onderzoek gaat over Interleukin-6. Dat is een gen waarvan we denken dat het in een bepaalde situatie huidkanker kan veroorzaken. Onze hypothese is dat UV-straling leidt tot een verhoogde expressie van Interleukin-6, wat versnelde celgroei tot gevolg heeft, en vervolgens leidt tot huidkanker. In mijn experimenten meet ik daarom de mate van expressie van Interleukin-6 na bestraling met UV.”

Wat doe je in het lab? Sylvie’s experiment in stappen. (Klik om te vergroten!)

“Als ik ’s morgens arriveer in het lab, begin ik met het voorbereiden van mijn experimenten voor die dag. Ik schrijf precies op wat ik ga doen in een protocol. Tegen het einde van de ochtend begin ik dan aan de experimenten. Die duren de hele middag, hoewel ik natuurlijk wel lekker lunchpauze neem! Aan het einde van de middag doe ik samen met mijn begeleider data-analyse. Meestal ga ik zo tussen 17:00 en 17:30 weer naar huis”

“Wat ik het leukste vind aan mijn afstudeerstage, is dat je meewerkt aan echt onderzoek. Ik word heel gemotiveerd van het begrijpen van het proces in cel en het bijdragen aan behandeling van patiënten – dat is gewoon spannend! Je hoopt dat je de hypothese bevestigd ziet in de experimenten. Verder heeft de onderzoeksgroep gezellige borrels en een open sfeer; studenten hebben inspraak en je ideeën worden gewaardeerd. En als je iets niet weet kun je het gewoon vragen.”