Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 31-10-2012 door , en is onderdeel van de categorie Recht & Bestuur.

Over Tabitha

Strafrecht is uiteraard platonische liefde numero uno. Verder volg ik nu Caraibistiek om meer kennis op te doen over mijn roots, kijk ik het liefst Amerikaanse crimeseries (in het donker) en doe ik ook nog wat aan fitness, lezen en bourgondische quality time met vrienden. Meer over mij? Ik in vogelvlucht.

Over de Master Recht & Bestuur

Heb je belangstelling voor Rechten en Bestuur? Lees dan de blogs van Demi en Joyce! Oudere blogs: Tabitha, Marieke en Dave (Rechten). Of lees de blogs van Mariska en Caroline (Criminologie). Alle informatie over Rechten en Criminology en Crisis & Security Management is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , , , , ,

Bram

Het zwaard van Damocles, dat al een paar weken dreigend boven het hoofd van Bram Moszkowicz hing, viel gisteren ongenadig hard. De bekendste strafpleiter van Nederland is voor het leven uit zijn ambt gezet. En hoewel “Bram” zijn positie als advocaat misschien wat ondergesneeuwd is geraakt door zijn status van Bekende Nederlander, zijn het toch zijn geweldige retorische vaardigheden als raadsman die maken dat ik altijd met plezier luister naar wat hij te zeggen heeft. Wie kent niet het beroemd geworden “infaam en abject”? Uiteraard schrok ik, toen ik las dat hij van het tableau wordt geschrapt in plaats van dat hij slechts een tijdelijke schorsing opgelegd krijgt. En niet alleen vanwege zijn welbespraaktheid, maar ook omdat ik me lichtelijk zorgen maakte over wat dit betekent voor de beeldvorming van de (strafrecht)advocatuur in het algemeen.

Om 13:00 uur onttrok ik me aan de waan van de dag om naar college te gaan. Niets daarvan, want meteen werd door de docent aangekondigd dat NOS op 3 een item wilde maken met reacties van rechtenstudenten over deze uitspraak. En wij van de specialisatie Strafrecht hebben daar vast wel iets zinnigs over te zeggen.

Met een select gezelschap werden wij in de Lorentzzaal van het Kamerlingh Onnes Gebouw klaargestoomd voor de interviews. Een docent die in de advocatuur heeft gewerkt, gaf nog een snelle heads up over de ethiek en gedragsregels waar advocaten zich aan dienen te houden, wij maakten driftig aantekeningen, sommigen haalden nog even een borstel door het haar en toen kwamen de interviews.

Om de beurt werden wij onderworpen aan een aantal vragen. Of wij vonden dat de uitspraak terecht was, welk aspect dat Moszkowicz geschonden had het zwaarst woog, of hij zijn geloofwaardigheid had verloren, of hij wellicht zo hard is aangepakt om een statement te maken en tenslotte of dit schadelijk was voor het aanzien van de advocatuur. Er hing een lichte zweem van gezonde spanning, het is tenslotte televisie. En bovendien is het lastig om doordachte antwoorden te geven met in het achterhoofd de gedachte dat deze interviews van een uur in de uitzending worden ingekort tot een nieuwsflash van 1.5 minuut.

Met stijgende nervositeit heb ik die avond uitgekeken naar de uitzending van NOS op 3. Het interview met mij is uiteindelijk niet uitgezonden, maar dat kon de pret niet drukken. Het is een leuk item geworden waarin verschillende rechtenstudenten goede kritiek geven op de uitspraak en een paar mooie overzichtsshots van de Lorentzzaal doet de rest. Het gaf een onverwachte wending aan een doodnormale dag. Stiekem waren wij allemaal een paar seconden ook Bekende Nederlanders. Net als Bram.

Uitzending NOS op 3 van 30 oktober 2012

Geef een reactie