Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 12-1-2013 door , en is onderdeel van de categorie Communicatie, Educatie & Media.

Over Nisse

Hoi, ik ben inmiddels alweer afgestudeerd aan de masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media. Maar je kunt hier op Het Leids Kwartiertje lezen wat voor avonturen ik heb beleefd als student, stagiair en als starter! Uiteraard kun je me ook benaderen via Twitter (@nissebnhdd ).

Lees meer over Nisse.

Over de Master Communicatie, Educatie & Media

Floortje blogt over haar leven als studente Book and Digital Media Studies. Oudere blogs: Daan (Lerarenopleiding Geschiedenis), Kim-Lan en Nisse (Journalistiek en Nieuwe Media). Alle informatie over Lerarenopleiding Geschiedenis, Book and Digital Media Studies en Journalistiek en Nieuwe Media is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , ,

De etnograaf

Een onheilspellend geluid rukt me uit mijn diepe slaap. De wekker – het geblaf van een Rottweiler –  maakt korte metten met mijn zoete dromen. Wie mij om zes uur, zonder snoozegebruik, het bed uit wilt krijgen, doet dat met geweld. Geen gestreel over harpsnaren of het feeërieke ge-ping van een triangel dus. Maar agressief geblaf waar je wakker van schrikt – alsof iemand een emmer Arctisch water over je heen plenst. Vijf minuten later sta ik, enigszins beduusd, naast mijn bed. Maar hé, het is wel gelukt!

Dit ritueel kende ik al uit mijn stagetijd, toen ik iedere dag naar Amsterdam afreisde. Maar die periode is al een tijdje geleden afgesloten. Nu ja, niet helemaal…voor mijn scriptie, een etnografische studie over lifestyle journalistiek, ben ik weer een paar weken te gast bij ELLE.  In hartje Amsterdam. Alleen keer ik nu terug in een ander soort rol: niet als betrokken stagiair maar als observeerder. Iemand die zo min mogelijk meedoet én vooral meekijkt. Zo nu en dan trek ik me terug in het archief  (waar ik alles kom te weten over de geschiedenis van het magazine) als ik dreig te vallen in mijn oude rol. Gelukkig heb ik al wat ervaring met het observeren, zo heb ik vorig jaar met een medestudent mogen meekijken op de redactie van De Speld. En dan krijg je weer te maken met heel andere dilemma’s: alle redacteuren hadden zóveel humor dat ik mezelf moest bedwingen om niet te lachen. De kaken op elkaar geklemd houden als de ene na de andere grap je om de oren vliegt, is…eh…ook een uitdaging.

Ik kan niet al teveel kwijt over mijn ervaringen als ‘etnograaf bij ELLE’, wel kan ik je meegeven dat ik de dynamiek en cultuur van de redactie heel anders beleef nu.

551591_10200145943755604_1978502808_n

Een ELLE-nummer uit 1947, Frankrijk.

Geen idee wat etnografie is? Kijk anders even naar dit voorbeeld!

Geef een reactie