Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 2-9-2015 door , en is onderdeel van de categorie Communicatie, Educatie & Media.

Over Floortje

''Iets met schrijven,'' was altijd mijn standaardantwoord als me gevraagd werd wat ik later wilde worden. Op jacht gaan naar verhalen, ze opschrijven en verspreiden, dat leek me wel wat. De interesse voor het schrijven is nooit afgenomen, maar de interesse voor de verspreiding en publicatie ervan des te meer. Ik heb daarom gekozen voor de master Book and Digital Media Studies aan de Universiteit Leiden. Lees hier meer over mij!

Over de Master Communicatie, Educatie & Media

Floortje blogt over haar leven als studente Book and Digital Media Studies. Oudere blogs: Daan (Lerarenopleiding Geschiedenis), Kim-Lan en Nisse (Journalistiek en Nieuwe Media). Alle informatie over Lerarenopleiding Geschiedenis, Book and Digital Media Studies en Journalistiek en Nieuwe Media is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

,

De kat

Het begon allemaal een tijdje terug ergens op de late avond. De schemerlampen op mijn gang bliezen bijna hun laatste adem uit en zachtjes hoorde ik de regen tikken tegen de ruit. Terwijl ik de sleutel in mijn kamerdeur stak, leek het alsof ik in de gaten werd gehouden. Ik draaide me om: twee grote, donkere ogen staarden me aan. Als een standbeeld zat ze daar, alleen haar staart bewoog onheilspellend langzaam heen en weer.

Verbaasd bracht ik uit: ”Jou heb ik hier nog nooit niet eerder gezien.” En zoef! Weg was ze. In mijn studentencomplex kom ik wel meer dieren tegen. Zo hupt het konijn van mijn buurman vrolijk in het trappenhuis rond – hoewel het ons een raadsel is hoe hij daar elke keer terechtkomt. Soms pas ik ook eens op de parkiet van een meisje die een paar verdiepingen boven mij woont. En dan is er ook nog Willem, de dikke, chagrijnige kat van mijn overbuurvrouw. Veel verder dan zijn wollige kussentje die hij tot aan de voordeur sleept om iedereen in de gaten te kunnen houden, komt hij niet. Maar dit ranke katje, had ik nog niet eerder gezien. Bij wie hoorde ze?

Na onze eerste ontmoeting zag ik haar een tijdje niet en om eerlijk te zijn, was ze ook weer uit mijn geheugen verdwenen. Totdat ik op een ochtend haar weer zag zitten met haar rug naar mij toe. Ze was haar voorpoot aan het likken. Schalks keek ze even naar mij op, haar staart maakte weer die onheilspellende beweging, waarna ze weer onverstoorbaar verder ging met haar werkje. Die avond zat ze er weer, net als die avond daarna en die daarna. Bij wie hoorde ze? ”Een kleine grijze kat zeg je, weet je het heel zeker?” Vroeg mijn buurman mij, krant in de ene hand, zijn konijn in het andere. ”Nee nog nooit gezien en voor zover ik weet is er geen nieuwe bewoner in deze gang.” Vreemd, was ik dan de enige die haar had gezien?

Nog een keer zag ik haar. Op kousenvoetjes kwam ze langzaam naar mij toe. Ik probeerde haar naar mij toe te lokken door op de grond te tikken met mijn nagels. Dat lukte. Heel even mocht ik haar aaien, waarna ze weg sprintte naar het andere einde van de gang. Sindsdien heb ik haar nooit meer gezien.

Kat

 

Geef een reactie