Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 21-2-2013 door , en is onderdeel van de categorie Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica.

Over Cynthia

Ik ben Cynthia, en inmiddels afgestudeerd masterstudent Bio-Pharmaceutical Sciences aan de Universiteit Leiden. Een heel interessante studie en lees hier waarom. Toen ik mijn blogs schreef, begon ik aan het tweede jaar, dat in het teken zou staan van een aantal keuzevakken, een literatuurscriptie en een 6 maanden eindstage. Daarnaast ben ik in dit jaar fractievoorzitter geweest namens Bewust en Progressief in de Universiteitsraad. Volg me ook op twitter: @CynthiaPullen3.

Over de Master Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica

Sanne blogt over de master Biology. Oudere blogs: Cynthia en Rob (Bio-Pharmaceutical Sciences) en Hanneke (Chemistry). Alle informatie over Biology, Bio-Pharmaceutical Sciences en Chemistry is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , , ,

De regels omtrent alcoholverkoop. Hoe te interpreteren?

Ik wil graag een belangrijke kwestie aan de orde stellen. Tegenwoordig zijn er allerlei regels bedacht om alcoholmisbruik van kinderen onder de 16 jaar tegen te gaan. Ik denk dat we het allemaal met elkaar eens zijn dat dit ontzettend goed is en zeer nodig. Maar slaan we hier misschien in door? De reden dat ik het vraag, is vanwege dat wat me afgelopen zaterdag overkwam.

We hadden die avond een gecombineerd housewarmings- en verjaardagsfeestje en ik bedacht me ineens dat we wel een housewarmingskado hadden, maar niets voor de jarige. Dus ik zei tegen mijn vriendin (leeftijd: 23): “zullen we even snel naar de AH gaan om 6 speciaalbiertjes te halen als kadootje?” Zo gezegd, zo gedaan. Toen we wilden afrekenen, vroeg de caissière (een jongen van een jaar of 16 gok ik) me naar mijn ID. Nou ja prima, ik geef hem mijn rijbewijs. Daarna vraagt hij mijn vriendin om haar legitimatiebewijs. Ze had haar portemonnee boven laten liggen en had dus geen ID bij zich. 3x raden… we kregen de flesjes bier NIET MEE! Echter, als mijn vriendin buiten was blijven wachten, had ik ze wel mee gekregen. Nou vind ik het helemaal niet zo erg dat ze naar legitimatie vragen, maar  ik vraag me af of deze regels te allen tijden worden nagestreeft, of dat er sprake is van eigen interpretatie.

Stel: een moeder gaat met haar dochter van 15 naar de supermarkt. Ze haalt 6 flesjes breezer. Zeer waarschijnlijk zal in dit geval niet om het legitimatiebewijs van de dochter worden gevraagd. Waarom zal in dit geval de moeder de flesjes (waarschijnlijk) wel mee krijgen, en krijgen twee meiden van 22 en 23 (waarvan de ene geen legitimatie bewijs heeft, maar ook de flesjes niet afrekent) de flesjes niet mee?

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Ik zal deze vraag ook nog even bij de cassière in kwestie voorleggen als ik hem zie. blog 14

5 Comments

 1. Chris Jacobs
  21 februari 2013

  Leuk verhaal. Tjah ook bij mij gebeurd het nog wel eens dat ik legitimatie moet laten zien, ondanks dat ik toch al een tijdje geleden 16 was. De stickers die ze overal plakken vind ik dan ook erg nutteloos. Nog geen 20 jaar, laat je legitimatie zien! Waarom?
  Ik ben al weer over de helft van mijn 20tiger jaren en hoef volgens de sticker mijn legitimatie dus niet te laten zien, maar wel wanneer ze erom vragen. Zou ik inderdaad nog 15 zijn dan laat ik mijn legitimatie ook niet zien omdat ze dan zeker weten dat ik niet oud genoeg ben. Wat is dan de waarde van zo’n sticker?
  Verder ben ik het met je eens dat het onzin is dat je geen alcohol mag kopen in het bijzijn van een minderjarige. En inderdaad is het een kwestie van interpretatie, wanneer ik met mijn 4 jarige nichtje naar de supermarkt zou gaan en een paar biertjes halen vragen ze echt niet naar haar legitimatie, maar wanneer ik dit met iemand van 18 zou doen wel. Ik snap de achterliggende gedachte wel, ik zou nooit mijn 4 jarige nichtje bier geven maar wellicht zou ik wel bier halen voor iemand van 15. Maar het is niet aan winkels om te besluiten wanneer ik wel of niet bier mag kopen. Geen bier verkopen in het bijzijn van een andere jongere betekent namelijk dat ze aannemen dat ik het dan dus ga door verkopen of afgeven aan een minderjarige. Gezien deze regels niet consequent nageleefd kunnen worden moeten ze hem ook maar helemaal afschaffen. Degene die hierdoor eens zijn tegen gehouden in het halen van een alcoholische versnapering trappen hier geen 2de keer in en de minderjarige blijft wel buiten wachten. De enige die je met deze regel hebt zijn mensen zoals wij, jongere die wel alcohol mogen kopen maar puur door toeval de legitimatie niet op zak hebben en dus gedupeerd worden van onzinnige regelgeving.

 2. LS
  21 februari 2013

  Ik snap hoe frustrerend dit is, maar in feite is het wettelijk verplicht dat je ten allen tijden een legitimatiebewijs bij je hebt..
  Bovendien mag een winkel een klant altijd weigeren iets te verkopen. Dus zelfs als je 80 zou zijn en geen ID bij je hebt, mag de winkel weigeren.

 3. Cynthia
  21 februari 2013

  Chris, ik ben het helemaal met je eens!

 4. jeannette
  31 januari 2014

  En hoe zit het dan in de horeca. Wat als ik een biertje verkoop aan een gast die lekker een dagje uit is met de kids ?

  • Cynthia
   1 februari 2014

   Lijkt me absoluut geen probleem. Deze gast haalt het toch voor zichzelf en niet voor zijn kinderen.

Geef een reactie