Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 15-7-2013 door , en is onderdeel van de categorie Communicatie, Educatie & Media.

Over Nisse

Hoi, ik ben inmiddels alweer afgestudeerd aan de masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media. Maar je kunt hier op Het Leids Kwartiertje lezen wat voor avonturen ik heb beleefd als student, stagiair en als starter! Uiteraard kun je me ook benaderen via Twitter (@nissebnhdd ).

Lees meer over Nisse.

Over de Master Communicatie, Educatie & Media

Floortje blogt over haar leven als studente Book and Digital Media Studies. Oudere blogs: Daan (Lerarenopleiding Geschiedenis), Kim-Lan en Nisse (Journalistiek en Nieuwe Media). Alle informatie over Lerarenopleiding Geschiedenis, Book and Digital Media Studies en Journalistiek en Nieuwe Media is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , ,

Dreams don’t work unless you do

 

938332_1578859_lz

Ik heb al een lange tijd niks geschreven op Het Leids Kwartiertje. Time flies when you’re having fun zeggen ze, maar of zoeken naar een baan een pretje is? Het ligt eraan hoe makkelijk het je afgaat. Wie een maand geleden in de Rode Hoed aanwezig was bij Twintig voor Twintig (of gewoon online heeft gekeken), weet dat het (zoals vriendin Karlijn zegt) “barre tijden” zijn voor werkzoekenden. Of je nou een groentje bent of barst van de levenservaring; je ontkomt er niet aan dat je met je mooie sollicitatiebrief ergens op een stapel belandt. Ook een hoog scriptiecijfer, een killer aanbevelingsbrief of mooie stages leveren je niet altijd meteen een baan op. Dat merkte ik toen ik in april afstudeerde (met een acht) en braaf afstormde op de Villamedia-vacatures. Mijn medestudenten en ik visten in dezelfde vijver, samen met nog honderden andere hengelaars. Een beetje een dooddoener dit, hè?

Iedere dag bracht ik uren door achter de computer. Zoekend en reagerend. En soms ging ik op gesprek en was dat een leerervaring. Ik kan me nog herinneren dat ik bij een semiprofessionele moderedactie solliciteerde en dat de HR-medewerker mij doodleuk vroeg of ik ‘nog dingen te verbergen had?’, want ze zou mij grondig checken op internet en ik ‘kon maar beter iets opbiechten’ voordat ik door de mand zou vallen. Ook vertelde ze dat de bedrijfscultuur te typeren was als ‘doorwerken tot je erbij neervalt.’ Mijn gedachte: speel ik toevallig in een slap aftreksel van The Devil Wears Prada?

Mocht je zelf ook wat…memorabele…gesprekken hebben gehad; neem het niet te serieus. Vroeg of laat komt de baan opduiken, dus geniet een beetje van het spel – het kwakkelen, het jagen, het onderhandelen en het vinden van jouw USP. Inmiddels ben ik aangenomen voor een fulltime baan bij Dutch Style Company en bekleed ik vanaf 1 augustus de functie van Web & Social Redacteur. 🙂 Ik ga hier uitleggen wat mijn werkwijze was en hoe je als aspirant-redacteur kunt opvallen in de sollicitatiegrabbelton.

Tip 1. Steek de handen uit de mouwen voor je sollicitatiebrief en cv

Toegegeven, het web staat vol met standaard sollicitatiebrieven en vaak begint de eerste regel met ‘Naar aanleiding van uw vacature op bron x’, maar daar scoor je hoogstens een afwijzing mee. Wil je de potentiële werkgever triggeren om je uit te nodigen voor een gesprek dan moet je je goed verdiepen in het bedrijf. Hoe meer kennis, hoe beter. Je moet voor jezelf op een rijtje zetten waar je in uitblinkt en dit alles in een treffend verhaal weten te gieten. Geen ongeloofwaardig marketing-verhaal, maar een inspirerende en oprechte sollicitatie. En zelfs al reageren er honderden anderen op die ene leuke baan, neem de tijd om na te denken, te schrijven en te redigeren.

Als je dan toch bezig bent, doe dan ook meteen wat aan je cv. Mijn eigen cv heb ik zelf ontworpen en vormgegeven, waardoor je in één oogopslag kunt zien wat ik voor soort kandidaat ben. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze indrukwekkende cv’s. Uiteraard moet je iets maken dat bij jou het best past. Maar afwijken van de boodschappenlijststructuur kan je een handje helpen. Aan het werk dus – dreams don’t work unless you do! (:

— volgende week bespreek ik tip 2; hoe je een connectie kunt leggen met de toekomstige werkgever, alvorens je bent uitgenodigd voor een gesprek—

 

2 Comments

 1. Alice
  16 juli 2013

  Zo’n creatief cv is wel heel leuk, maar niet nuttig als je solliciteert voor een functie bij de overheid of bijv. een administratieve functie. Dan kan je beter laten zien dat je netjes een document kan opstellen, in plaats van iets moois en kleurrijks in elkaar kan knutselen.

  • Nisse
   18 juli 2013

   Ik denk dat het zelfs voor een administratieve- of overheidsfunctie handig is als je je onderscheidt van de rest. Dat heeft niets te maken met iets moois of kleurrijks in elkaar zetten. Dat moet je uiteraard op je eigen manier doen, dat is dan ook de boodschap van mijn tip. 😉

Geef een reactie