Prachtig gebruind…

Als onderdeel voor de studie Archeologie gaan alle eerstejaars op veldwerk in Nederland. En ik ging mee! In totaal ben ik drie weken gaan graven in het exotische Oss! Ik kon mijn innerlijke kind vrijlaten, lekker graven en bovendien mijn lichaam nog even goed bijbruinen.

Drie weken lang komen elke week groepen eerstejaarsstudenten langs om hun eerste veldwerkervaring op te doen. Dit gebeurt onder leiding van stafleden van de faculteit, ouderejaars zoals ik en het archeologisch bedrijf Archol BV.

Zelf heb ik geen stagepunten meer nodig, maar ik wil graag weer even het veld in. Daarnaast zorg ik als onderdeel van mijn stage ervoor dat er dagelijks een nieuwe update geplaatst wordt op onze facebookpagina.

Basismethodes in de archeologie

Dagelijks staan wij van half negen ’s ochtends tot vijf uur ’s middags in het veld. Eerstejaars leren hier alle basismethodes die een archeoloog nodig heeft: van couperen (een dwarsdoorsnede maken van een spoor) tot het aanleggen van een heel vlak samen met de graafmachine (die wordt bestuurd door een machinist) en het interpreteren van grondsporen.

Een deel van de greppels met meerdere coupes

De eerste twee weken documenteren we met de eerstejaars vooral de vele greppels die bij de Romeinse en Middeleeuwse (en recente) akkers van Oss horen. Hier komen slechts enkele scherven uit die we kunnen gebruiken voor datering, maar de greppels zijn vooral ideaal voor de eerstejaars om hun veldmethodes te trainen. Er zijn ook enkele paalgaten en kuilen waarvan enkelen zelfs uit de Bronstijd (vanaf 2000 v.Chr).

Middeleeuwse muizenvallen

Eén van de twee kringgreppels

In de laatste week komen we bij het openleggen van een nieuwe put eindelijk iets anders dan greppels tegen. De meeste sporen zijn afkomstig van een recente boerderij die enkele decennia geleden gesloopt is. Maar we komen ook twee laat-Middeleeuwse kringgreppels (zie foto) tegen, die bedoeld waren om ongedierte bij het opgeslagen graan in het middengedeelte weg te houden. Soms waren hier potten ingegraven om de muizen te vangen, maar deze vinden we helaas niet.

Op de woensdag van de derde week graven we deze kringgreppels en andere sporen op met de mensen die kwamen meegraven op de Open Dag. Onder leiding van de ouderejaars kunnen ze ervaren hoe het is als archeoloog. En hoe zwaar het af en toe kan zijn, aangezien het 30 graden Celsius was…

Het veldwerk is klaar en de vondsten worden uitgewerkt en binnen één jaar verschijnt er een onderzoeksrapport.


Het is fijn om na de stress van de eerste scriptiedeadline (lees hierover in mijn vorige blog) even een paar weken ertussenuit te gaan en te gaan graven. Bovendien is het goed om de Nederlandse veldwerkmethoden weer toe te passen, die toch wel verschillen van de andere landen die ik eerder voor stage bezocht.

Nu het veldwerk er dus op zit, is het tijd om te werken aan mijn definitieve versie van mijn scriptie. Zodra dat klaar is maak ik nog een kort filmpje voor de faculteit over het eerstejaarsveldwerk, en dan is het eindelijk zomer met, hopelijk, een bachelordiploma op zak.