Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 11-7-2013 door , en is onderdeel van de categorie Letterkunde & Taalwetenschap.

Over Kanta

Kanta heeft de researchmaster Literary Studies afgerond en is nu bezig met haar promotieonderzoek aan de universiteit van Oxford. Tegenwoordig blogt ze verder en recenseert ze boeken op MsKanta. Ze is ook te vinden op Twitter (onder de naam @MsKanta). Wil je weten waarom Kanta zo graag voor ons blogde? Lees het hier.

Over de Master Letterkunde & Taalwetenschap

Hier vind je de blogs over Literary Studies van Aranka (specialisatie Engels) en Kanta (researchmaster). Alle informatie over Literary Studies is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , ,

Er is een koffieautomaat en het kopiëren wordt uitbesteed

Zo. De grootste vooroordelen over stages gelijk maar even uit de weg geruimd. Eind juni ben ik begonnen aan een stage, en nee, ik ben geen goedkope bediende. Ik hoef geen koffie te halen of eindeloos kopietjes te maken. Bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) ben ik nu al bijna drie weken stagiair bureauredactie.

Maar, zul je je afvragen,ik wilde toch het onderzoek in? Waarom ga ik dan stage lopen bij een bibliotheek? Goeie vraag. Ten eerste zijn onderzoeksstages voor literatuurwetenschap ontzettend zeldzaam in Nederland, terwijl ik bij de DBNL een (kleinschalig) intern onderzoek mag uitvoeren. Ten tweede wilde ik verder kijken dan het onderzoek. Wat kun je nog meer met literatuurwetenschap? Naast onderzoek en onderwijs kun je terecht bij bibliotheken, uitgeverijen (waar ook heel veel literatuurwetenschappers stage gaan lopen), en bij digitaliseringsinstanties dus.

Mijn officiële stageovereenkomst - sjiek!

Mijn officiële stageovereenkomst – sjiek!

Goed, ik wilde een stage gaan lopen. Hoe vind je een stage? In mijn geval was dat direct via mijn studie. Op de site van de DBNL staat namelijk heel veel Nederlandstalige literatuur gedigitaliseerd. Héél veel. Ook werken van auteurs die nog niet overleden zijn – recente, moderne werken dus. Regelmatig heb ik dit soort werken nodig voor mijn studie, maar zie er als arm student maar eens aan te komen. Op de DBNL is alles gratis. Via de pdf’s klikte ik een keer door, en kwam ik op een pagina waar heel veel leuke stages werden aangeboden. Dus, sollicitatiebrief geknutseld, cv geüpdatet en verstuurd. In maart, voor een stage in de zomervakantie, gewoon om te zorgen dat ik de eerste zou zijn.

Helaas was ik niet de eerste en moest ik nog even wachten voordat ik mijn sollicitatiegesprek kreeg. Dus in de tussentijd bleef ik zoeken. Waar vind je nog meer een stage? Domweg googelen. “Stage uitgeverij” leverde een heel aantal interessante hits op. Ook op Twitter kon ik nog redelijk wat vinden: @StageGeest van de Loopbaanservice Geesteswetenschappen stuurt zo nu en dan iets leuks door, en #stage #literatuur of #stage #uitgeverij werkt ook goed. Helaas vroegen deze hits vaak om een minimale stageduur van vier maanden, wat lastig wordt, aangezien ik in augustus naar Canada vertrek. Uiteindelijk had ik op nog één andere stagevacature gereageerd, bij uitgeverij Prometheus. Helaas: de plaats ging naar iemand met een beter CV. Ach, ze konden me toch geen reiskostenvergoeding geven, dus heel rouwig ben ik er niet om.

Na een leuk sollicitatiegesprek bij de DBNL mocht ik op 24 juni beginnen. En toen begon de bureaucratie. Mijn stageplan moest door mijn begeleider van de DBNL en mijn docent van de uni worden goedgekeurd en ondertekend, wat gebeurde via scans en mails omdat de uni nu zo ongeveer wel vakantie heeft. Vervolgens moest dit plan naar de examencommissie – en daar ging het mis, want ik heb nu al drie weken niets meer gehoord. En dan moet ik ook nog een officiële stageovereenkomst dezelfde route af laten leggen per slakkenpost…
Bureaucratie weet toch vaak een zure nasmaak te geven.

One Comment

  1. Alice
    16 juli 2013

    Helemaal mee eens! Ik vond stage lopen heel erg leuk, maar de bureaucratie op de universiteit (en dan vooral bij het loopbaancentrum) was vreselijk! Ik heb mijn verslag allang ingeleverd en wacht nog steeds op goedkeuring zodat ik mijn vergoeding kan ontvangen.. Dat papierwerk leverde me meer stress op dan fulltime werken als stagiair.

Geef een reactie