Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 13-9-2012 door , en is onderdeel van de categorie Communicatie, Educatie & Media.

Over Nisse

Hoi, ik ben inmiddels alweer afgestudeerd aan de masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media. Maar je kunt hier op Het Leids Kwartiertje lezen wat voor avonturen ik heb beleefd als student, stagiair en als starter! Uiteraard kun je me ook benaderen via Twitter (@nissebnhdd ).

Lees meer over Nisse.

Over de Master Communicatie, Educatie & Media

Floortje blogt over haar leven als studente Book and Digital Media Studies. Oudere blogs: Daan (Lerarenopleiding Geschiedenis), Kim-Lan en Nisse (Journalistiek en Nieuwe Media). Alle informatie over Lerarenopleiding Geschiedenis, Book and Digital Media Studies en Journalistiek en Nieuwe Media is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

Redactiepret

Tijdens mijn eerste week stage, op de derde dag om precies te zijn, werd ik naar een parfumlancering van Chanel gestuurd. Op feestelijke wijze presenteerde het merk de geur Coco Noir aan alle beautyredacteuren van bladenland. Ik keek mijn ogen uit: in een donkere kamer stond een beautynicht te wapperen met een rits monsters, de kruidige geur van Coco Noir kroop waar het maar kruipen kon. Middenin de kamer stond een sculptuur van het parfumflesje (levensgroot formaat) en dat sculptuur vertegenwoordige precies waar het merk voor staat: decadentie, traditie en die niet te kopiëren Franse slag. Een uur later zat ik in de metro onderweg naar huis, dit keer kroop de urinegeur waar het maar kruipen kon: heel ontnuchterend.

En hoewel niet iedere dag bestond uit beautyevents en tombola’s – een soort redactiesale voor beautyproducten – was deze stage alles behalve een straf. Sommige stagiairs zijn bang dat ze het koffieslaafje worden, als je het slecht treft, gebeurt dat ook…. maar ik denk toch dat je dat zelf in de hand hebt. Meedenken met de redactie, pro-actief zijn en oprecht eager to learn zijn, brengt je ver. Soms brengt het je zelfs over de grens. De dag voor de Olympische Spelen was ik in Londen voor een perstrip. Ik interviewde daar iemand (kijk in het novembernummer volgende maand om te zien wie) en logeerde in een piekfijn hotel. Het was de kers op de stagetaart. Maar ook de andere stageklussen zijn leerzaam: dummy’s nakijken in de deadlineweek, de juiste personen zoeken voor je reportage, aanwezig zijn bij een shoot (voor je reportage), redactievergaderingen, je darlings killen als de tekst veel te lang is…en zo kan ik wel doorgaan.

In drie maanden ontdek je wat je schrijfstijl is, waar je goed in bent of juist waar het nog wat beter kan (nog steeds: darlings killen). En hoewel ik vanuit de opleiding kritiek kreeg omdat ik drie maanden te lang heb stage gelopen, kan ik toekomstige stagiairs maar een ding adviseren:  ga proeven, ruiken, leren en zorg dat je stage zo lang mogelijk duurt.

Voor de gelegenheid, zie hieronder wat beeldmateriaal voor een sfeerimpressie: tombola’s, Londen, de eerste man op  de cover, “de witte kamer” van Elle en afscheidscadeautjes.

One Comment

  1. Kim-Lan
    19 september 2012

    Super leuk om te lezen! Geeft mij wat hoop voor de stage die ik nog moet gaan volgen dit jaar en door jouw verhalen (en prachtige foto’s!) krijg ik er zin in. 🙂

Geef een reactie