Afgelopen zaterdag werd er door de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische StudentenVereeniging (K.N.P.S.V.), in samenwerking met de ABN AMRO een nieuwe activiteit georganiseerd. Titel: Het rondetafelgesprek, onderwerp: het imago van de farmaceutische industrie. Naar zeggen van de K.N.P.S.V. was het idee dat er uit verschillende gebieden van de farmaceutische wereld (ziekenhuisfarmacie, openbare apotheek, farmaceutische industrie, ziektekostenverzekering, een student farmacie, een student Bio-Farmaceutische Wetenschappen en een aantal mensen uit de bankenwereld) aan tafel zouden discussiëren over het imago van de farmaceutische industrie, onder begeleiding van Felix Rottenberg.

Aan mij de eer om als student BFW zitting te nemen aan de ronde tafel. Op de een na hoogste etage van het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam-Zuid werd er hevig gediscussieerd, van gedachten gewisseld en gesproken over diverse zaken. Het publiek, studenten farmacie en BFW uit Groningen, Leiden en Utrecht, waren zeer oplettend, wat het rondetafelgesprek alleen maar meer input gaf.

We hebben gesproken over het elektronisch patiëntendossier, het preferentiebeleid, generieke medicijnen, het overnemen van een apotheek, het opzetten van een eigen bedrijf en dat alles gekoppeld aan het imago van de farmaceutische industrie.

Veel mensen hebben een negatief beeld van de farmaceutische industrie. Het is echter erg moeilijk om te ontdekken waar het probleem zit. Degene die namens de farmaceutische industrie aan tafel zat vertelde dat de farmaceutische industrie na de Tweede Wereldoorlog in een hoog tempo nieuwe medicijnen ging produceren, en vooral bezig was met de ontwikkelingen en nieuwe inzichten die hiermee gepaard gingen. Men heeft destijds niet aan het imago gedacht en niet meegenomen dat hier later problemen mee zouden kunnen komen. Volgens mij is het ergens wel terecht dat men over de farmaceutische industrie denkt dat er veel geld mee verdiend wordt. De meeste mensen vergeten echter dat het ontwikkelen van een geneesmiddel heel veel geld kost en dat de farmaceutische industrie een van de hoogste percentages heeft qua winst inzetten in research en development.

Wat we verder hebben geconcludeerd is dat het steeds lastiger is om nieuwe geneesmidelen op de markt te brengen. Het heeft geen zin om nog een nieuwe maagzuurremmer te ontwikkelen, aangezien de huidige zeer goed werken. Met de inzichten van nu staan we eigenlijk op een punt waar we zo’n 60 jaar geleden ook stonden: het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om nieuwe ziektes te behandelen. De ziektes waarvoor we nu behandelingen hebben waren destijds heel erg moeilijk te begrijpen en het was toen niet denkbaar dat er nu medicijnen voor zouden zijn. Volgens mij hebben we nu weer eenzelfde punt bereikt.

Het is erg moeilijk om de discussie in hier tot in detail te beschrijven. Wat ik jullie allemaal nog wel wil meegeven is dat deze dag ontzettend zinvol was. Ikzelf, en met mij vele aanwezigen, hebben ontzettend veel nieuwe inzichten verkregen in ons wereldje. Mijn inziens is dit een heel goed idee voor vele werkvelden. Ik zou iedereen willen aanraden om eens te proberen om een rondetafelgesprek als deze te organiseren!

Ik wil de ABN AMRO en de K.N.P.S.V. hartelijk bedanken voor deze TOP-dag!

Rondetafelgesprek K.N.P.S.V.