Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 1-4-2014 door , en is onderdeel van de categorie Gedrag & Maatschappij.

Over Inge

De ruimte om me heen wordt opgevuld door keuvelende mensen die hun wijnglazen enthousiast laten bijvullen. Netwerk-borrel. Degene naast me walst de donkerrode vloeistof in zijn glas rond terwijl hij een openings-vraag op me afvuurt: Wie ben je en wat doe je? Het antwoord lees je hier).

Over de Master Gedrag & Maatschappij

Larissa blogt over Political Science, Mirte over Philosophy, Joyce over Crisis and Security Management en Michelle over Psychology. Oudere blogs: Inge (Public Administration), Virginia (Psychologie), Hester (Management van de Publieke Sector) en Bart (Klinische Psychologie). Alle informatie over Public Administration, Political Science, Management van de Publieke Sector, Psychologie en Klinische Psychologie is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , , ,

Hope is not a strategy!

NSS

Een ongemakkelijk gevoel overvalt me terwijl ik samen met de rest van een overvolle collegezaal naar de plattegrond van Den Haag tuur. Rode cirkels verdelen het gebied in stukken.  Een priemende vinger wijst naar het scherm: “…dus dit deel verdwijnt gewoon als er een nucleaire bom ter grootte van een rolkoffer afgaat …”. Ik slik. Dat is de wijk waar mijn huis staat.

Mijn ogen glijden langzaam van de wijzende vinger terug naar de spreker die eraan vast zit. Het is Graham Allison: levende bestuurskunde-legende. Hij laat een stilte vallen en neemt zijn tijd om het geschokte publiek te bekijken. Daarna vervolgt hij zijn beangstigende college over het gevaar dat nucleair materiaal kan vormen wanneer het in verkeerde handen valt. Om de zaken er nog wat vrolijker op te maken drukt zijn Harvard collega, Nicholas Burns, ons even later op het hart:  “Hope is not a strategy!”. Heel vervelend, maar daar heeft hij natuurlijk wel een beetje gelijk in.* Dat vonden ze bij de veiligheidsafdeling van de Nuclear Safety Summit (NSS) kennelijk ook. Overal verrezen metershoge barricades, soms wel drie achter elkaar met zware bewaking door politie en leger. De ME-busjes waren niet aan te slepen en helikopters vlogen non-stop rondjes boven mijn dak. Het verbaasde me dat er geen tanks door de straat rolden; dat had zeker niet misstaan. Wanneer je binnen de verdedigingslinie, ofwel ‘het hek’, woonde was het beter om maar gewoon te blijven waar je was. Ademen mocht  nog net, maar bewegen was wel erg verdacht. Ik zat zelf (gelukkig) net buiten ‘het hek’. Soms stond ik er letterlijk tegenaan, met m’n vingers om de ijzeren spijlen heen, in een poging Obama en ‘the Beast’ te spotten. Dit faalde helaas jammerlijk; 58 wereldleiders vergaderden op een steenworp afstand van mijn huis en ik zag helemaal niks!

De NSS is nu alweer een week geleden. Er zwerven nog wat hekken rond maar verder verraadt niks het circus dat zich hier heeft afgespeeld. Heel eerlijk gezegd maakt het me niet zoveel uit of ik het aan hoop of strategie te danken heb; ik ben gewoon blij dat mijn huis er nog staat… maar zonder alle strategie had ik waarschijnlijk wel een stuk meer gezien.

 

*Graham Allison en Nicholas Burns gaven college in Den Haag tijdens de Nuclear Knowledge Summit. Dit evenement werd begin maart door de Universiteit Leiden georganiseerd.

Geef een reactie