Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 14-9-2013 door , en is onderdeel van de categorie Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica.

Over Tom

Ik ben afgestudeerd masterstudent Media Technology. Mijn master was superfijn, want creativiteit mag (moet!) en dat is precies wat ik miste bij andere academische opleidingen. Ik schrijf graag en put plezier uit het opzoeken van de grenzen van het medium.

Meer over mij

Over de Master Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica

Sanne blogt over de master Biology. Oudere blogs: Cynthia en Rob (Bio-Pharmaceutical Sciences) en Hanneke (Chemistry). Alle informatie over Biology, Bio-Pharmaceutical Sciences en Chemistry is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , ,

Impressie Ars Electronica

Als je nog een gave master zoekt: zoek niet verder. In het eerste jaar van Media Technology ga je verplicht (1 ECTS!) naar Ars Electronica Festival in Linz, Oostenrijk, met als enige opdracht geïnspireerd terug te komen. Dat is gelukt. Media Technology is…

DSCN0332

DSCN0346 DSCN0294

 

 

 

Wetenschap

Op de eerste afbeelding zie je een echte kosmopoliet: het resultaat van jarenlang verschillende kippenrassen van over de hele wereld kruisen. Wonderlijk genoeg bleek dat de vruchtbaarheid van de soort van 30% naar 80% is steeg. Aanvankelijk een kunstproject van Belg Koen Vanmechelen (overigens een fantastische spreker), inmiddels wordt er serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit  fenomeen.

De onwaarschijnlijke combinatie van theoretische filosofie en biotechnologie zijn verenigd in de installatie op de tweede afbeelding. Een bioreactor verteert werk van Hegel tot glucose, dat vervolgens wordt gevoerd aan menselijke hersencellen in een trits glazen buizen: een echt brein in een vat.

It’s alive! Op de laatste foto zie je een plant die met elektrische stroom instructies geeft aan de drone, bijvoorbeeld om wat licht te snacken of even te rusten in de schaduw. Planten kunnen niet leren dus de instructies zijn hard coded maar het komt wel verdomd dicht in de buurt van autonomie.

DSCN0338 DSCN0310 DSCN0344

 

 

 

 

 

 

Techniek

Uw verslaggever had een intiem onderonsje met een blinde robot. Na even duwen en prikken wist de robot globaal welke vorm ik heb. Eerder robotica dan kunst, deze techniek raakte me letterlijk en figuurlijk op een vreemde manier. Net zo’n vreemde toepassing van techniek is te zien bij de installatie op de middelste afbeelding. Drie bandrecorders draaiden in een half uur een stuk van Mozart vertraagd achteruit af in een hoge, glazen bak. Waren de bakken vol met een merkwaardige patroon zoals op de foto, speelde Mozart versneld vooruit af. Heel vreemd en heel mooi. Ook leuk voor thuis: de derde installatie gebruikt de commerciële techniek van Kinect voor interactieve wandkunst.

DSCN0415

DSCN0422 DSCN0424

 

 

 

 

 

 

 

Cultuur

Schizophrenia Taiwan 2.0 (links) is een tentoonstelling van nieuwe media dat maatschappelijke spanning in Taiwan onder de aandacht te brengt, bijvoorbeeld door het weergeven van hun leiders als prachtige opwindpoppen. Frivolere toepassingen van mediatechnologie die tevens nauw verweven zijn met onze collectieve culturele belevingswereld zijn… games! Wij waren wel een tijdje zoet met retrogames en de virtuele realiteit-bril.

Nu zijn wij aan zet!

 

 

Velen malen dank aan Arjana van Berkel voor het filmpje en Livia Teernstra en Coen Dekker voor de betere fotografie.

Geef een reactie