Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 23-4-2013 door , en is onderdeel van de categorie Letterkunde & Taalwetenschap.

Over Kanta

Kanta heeft de researchmaster Literary Studies afgerond en is nu bezig met haar promotieonderzoek aan de universiteit van Oxford. Tegenwoordig blogt ze verder en recenseert ze boeken op MsKanta. Ze is ook te vinden op Twitter (onder de naam @MsKanta). Wil je weten waarom Kanta zo graag voor ons blogde? Lees het hier.

Over de Master Letterkunde & Taalwetenschap

Hier vind je de blogs over Literary Studies van Aranka (specialisatie Engels) en Kanta (researchmaster). Alle informatie over Literary Studies is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , ,

Leiden onder vuur

En toen was Leiden aan de beurt.

Om de zoveel tijd wordt er een school, stad of land opgeschrikt door een dreigbericht op internet. “Morgen ga ik de school opblazen.” “Ik schiet iedereen om me heen dood.” En, gisteren: “Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can […] in a dutch city called Leiden.”

Sja, wat moet je ermee. Persoonlijk vond ik dit bericht een stuk minder beangstigend dan de bedreiging die ik vorige week naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Het probleem met internetbedreigingen is alleen dat ze soms serieus zijn: in Finland uploadde een jongen zijn schietplannen van te voren op Youtube. Hij maakte acht dodelijke slachtoffers. Zo’n bericht valt dus niet te negeren, ook al staat het op 4chan.

Politie bij een school in Leiden gisteren.

Politie bij een school in Leiden gisteren.

Daar heb je nog zoiets. 4chan. Ineens heeft heel Nederland het over dit afvoerputje van het internet. Even voor de duidelijkheid: 4chan is een internetforum waar iedereen anoniem op kan posten. Als je post, moet daar altijd een plaatje bij. Je kunt je wel voorstellen dat je hierdoor regelmatig een afbeelding tegenkomt die je liever niet had gezien. Toch ontstaan op deze website regelmatig geniale ideeën. De gemeenschap van de website legt zich een soort sarcastische zelfcensuur op: domme uitspraken worden tot de grond toe afgebrand, en als mensen dingen posten die echt niet kunnen (kinderporno, bijvoorbeeld), worden naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en bankrekeningnummer van de poster binnen vijf minuten gehackt en onder het oorspronkelijke bericht geplaatst. Of er wordt, zoals bij het Leidse dreigbericht het geval was, duidelijk gemaakt dat het niemand iets kan schelen.

Helaas was de sfeer in Leiden gisteren niet zo zorgeloos. Alle middelbare scholen en mbo’s waren uit voorzorg gesloten. Dat op zich leverde al veel vragen op: hoe ernstig is die dreiging wel niet, dat ze al deze scholen sluiten? Maar waarom dan alleen deze scholen? Docenten Nederlands heb je toch ook op het hbo en de universiteit? Natuurlijk was het voor ons studenten niet zo eng als voor alle ouders met kinderen op Leidse scholen. Maar toch, de meesten van ons kunnen zich de schietpartij op Virginia Tech nog goed herinneren…

Rond elf uur (dat wil zeggen, toen we allang in college zaten) kwam er een mail van de universiteit. “Dreiging schietpartij: geen gevolgen voor universiteit,” was de titel van de mail. Geen geruststellend begin, als je het mij vraagt. De mail was duidelijk in grote haast geschreven: geen aanhef, geen afzender, en in de mail stond dat er “geen aanwijzigingen van dreiging” waren. Tsja. Ik denk dat ik blij moet zijn dat we überhaupt iets te horen kregen vanuit de universiteit zelf.

Vandaag gaan de scholen allemaal weer open, een verdachte schijnt te zijn opgepakt. Ik ben benieuwd of de verdachte ook echt van plan was om iets te gaan doen. Laten we hopen dat het gewoon een opgeschoten puber was die dacht zich achter de anonimiteit van 4chan te kunnen verschuilen – zodat wij allemaal weer eens inzien dat niets op internet echt anoniem is. Hopelijk is dat de zwaarste les die we hieruit leren.

One Comment

  1. Isabelle
    23 april 2013

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik me pas om de universiteit zorgen begon te maken zodra ik dat gekke, inderdaad haastig opgestelde, mailtje van de universiteit binnenkreeg. Was toch een klein beetje gerustgesteld dat ik veilig weggestopt op de zesde verdieping zit, haha :-).

Geef een reactie