Een master kiezen is om gek van te worden, zei ik in mijn vorige blog. Ook ik had een behoorlijke hoeveelheid masters om uit te kiezen: Comparative Literature and Literary Theory, misschien? Of Book and Digital Media Studies? Misschien toch maar een master van Engels: English Language and Literature? Uiteindelijk koos ik toch voor de researchmaster Literary Studies. Maar welke universiteit zou het worden? Leiden, Utrecht, Amsterdam? Uiteindelijk koos ik voor Leiden, waar de docenten zaten die mij een fantastische bachelor hadden bezorgd. Mijn goede vriendin Sonja had een jaar eerder precies andersom gekozen: zij besloot voor de researchmaster in Utrecht te gaan.

THE ranking

Leiden en Utrecht in de -overigens zeer discutabele – Times Higher Education Ranking.

Twee universiteiten met allebei dezelfde master: hoe kies je dan waar je wilt gaan studeren? Ik besloot Sonja een fikse kop koffie te voeren om hierachter te komen. En omdat ik op veel van de vragen die ik Sonja stelde, zelf in mijn blog nog geen antwoord heb gegeven, doe ik net alsof wij allebei geïnterviewd werden.

Hoe heb jij je georiënteerd op je master?

Sonja: Ik ben naar de masteravond geweest, en heb vooral heel veel met studenten gepraat. Ik heb me georiënteerd op de researchmaster en de gewone master van literatuurwetenschap, en de master Renaissance Studies. Op de voorlichting waren de verhalen óf beangstigend óf idyllisch. Vooral bij de selectie voor de researchmaster heb ik veel aan studenten gevraagd: hoe, en of, je kans maakt.

Kanta: Ik ben naar een aantal bijeenkomsten geweest die georganiseerd werden door masteropleidingen, maar de duidelijkste informatie heb ik gekregen van studenten zelf. Ik kende al een aantal studenten van de researchmaster in het jaar boven mij, en ik heb een meeloopdagje gedaan bij Sonja.

Heb je ook andere steden overwogen?

Sonja: Leiden heb ik kort overwogen, dat was mijn plan b, maar zij deden moeilijk over een uitwisseling. In Utrecht was de deadline voor aanmelding veel eerder. Ik kende in Utrecht de docenten, en kon me er specialiseren in de Renaissance. Van de UvA had ik bij de bachelorvoorlichting al geen goede indruk gekregen. Groningen is geen topuniversiteit op mijn vakgebied, en ik vond het te ver weg.

Kanta: Ik heb lang getwijfeld tussen Utrecht en Leiden, maar ik besloot Leiden te kiezen vanwege de docenten. De informatie die de UvA gaf, sprak mij niet aan, daarom besloot ik daar niet te gaan kijken – ik had al twee goede universiteiten om uit te kiezen.

Heb je nog overwogen om je master in het buitenland te gaan doen?

Sonja: Ja, maar dat was te duur. Bovendien waren mijn mogelijkheden beperkt: ik kan de Renaissance alleen in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk studeren.

Kanta: Ja, ik heb zelfs nog even overwogen om in Scandinavië te gaan studeren, omdat de universiteiten daar goed zijn en het onderwijs gratis is. Ik heb besloten om in Nederland te blijven, omdat ik uiteindelijk vond dat ik hier beter onderwijs kon krijgen zonder direct weer een jaar weg te zijn, ik was pas net weer terug uit Engeland.