Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 31-8-2013 door , en is onderdeel van de categorie Letterkunde & Taalwetenschap.

Over Aranka

East meets West in mijn studies
Engels en
Japans, die beiden mijn liefde voor taal en cultuur belichamen. Door een jaar studeren in Japan kan ik extra genieten van rare trekjes in de mens, en ben ik wat meer Zen als de NS weer eens tekort schiet. Studeren probeer ik te combineren met het runnen van de studievereniging van Engels, genieten van samenwonen met mijn vriend en socializen met mijn vrienden.
Lees hier meer over mij.

Over de Master Letterkunde & Taalwetenschap

Hier vind je de blogs over Literary Studies van Aranka (specialisatie Engels) en Kanta (researchmaster). Alle informatie over Literary Studies is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , ,

Leidsche Internationalisering

InternationaalAls voorzitter van een studievereniging valt presentaties geven over je vereniging onder één van je taken. Om nieuwe leden aan te moedigen om zich aan te melden bij jouw verenigingen sta je aan het begin van het jaar redelijk vaak zo’n praatje te houden. Mijn vereniging, de Albion Association, was gevraagd om ook voor de internationale studenten zo’n praatje te houden.

Omdat we als studievereniging specifiek horen bij de opleiding Engelse Taal en Cultuur, ligt het misschien niet heel erg voor de hand om een presentatie te geven voor internationale studenten, aangezien zij zich kunnen inschrijven op elke mogelijke studie van de universiteit. Het ging er bij deze presentatie dan ook niet om de internationale studenten bij de opleiding Engels aan te spreken, maar hen allemaal. De universiteit poogt namelijk om de internationale studenten beter/meer te laten integreren/inburgeren met de Nederlandse studenten.

Omdat veel internationale studenten geen Nederlands spreken en vanaf hun begin in Leiden af aan elkaar veel zien bij lessen, zoals bij Nederlandse les, hebben zij de neiging om heel veel met elkaar op te trekken. Als ervaringsdeskundige (één jaar in Japan gestudeerd) weet ik dat ook dat kan leiden tot prachtige vriendschappen, maar toch ervaar je het studentenleven van de plek waar je op uitwisseling gaat niet echt. Spijt van hoe ik mijn jaar doorgebracht heb daar heb ik niet, maar ik zou toch willen dat ik me meer in het Japanse studentenleven had gestort. Want op geen enkele manier leer je meer over de mensen, het land en de plek waar je op uitwisseling bent dan door met hen om te gaan.

Daarom steun ik dit initiatief van de universiteit van harte, maar mijns inziens zou een dergelijk initiatief beter tot zijn recht komen als het niet ondergesneeuwd raakt bij een hoop andere presentaties en lezingen tijdens een verplicht faculteitenblok vlak voor de koffiepauze. Zelf een leuke presentatie geven na een zeer stoffige 20 minuten over uSis – die naar mijn mening bij lange na niet toereikend zijn om met uSis te leren werken – is niet zo moeilijk, maar je kon zien dat ze alle lezingen en presentaties inmiddels zat waren. Of de boodschap is aangekomen bij de internationale studenten, is dus nog maar de vraag.

Gelukkig hebben we enkele enthousiastelingen getroffen en hoop ik er door mijn twee studies ook nog een paar tegen het lijf te lopen als de colleges straks begonnen zijn. En met een beetje hulp van jullie, onze lezers, kunnen we misschien nog wel veel meer internationale studenten de uitwisseling van hun leven bezorgen door ze écht te betrekken bij het Nederlandse studentenleven. Want zeg nou zelf, zo een uitwisseling in Leiden zonder Leidens Ontzet, Sinterklaas surprises, een bezoek aan attracties zoals Artis of Madurodam en meters bier is geen uitwisseling, toch?

Leidens Ontzet

Geef een reactie