Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 13-11-2012 door , en is onderdeel van de categorie Gedrag & Maatschappij.

Over Julian

Julian is inmiddels afgestudeerd, maar houd vooral deze site in de gaten voor het geval hij een gastblog schrijft over zijn huidige baan.

Over de Master Gedrag & Maatschappij

Larissa blogt over Political Science, Mirte over Philosophy, Joyce over Crisis and Security Management en Michelle over Psychology. Oudere blogs: Inge (Public Administration), Virginia (Psychologie), Hester (Management van de Publieke Sector) en Bart (Klinische Psychologie). Alle informatie over Public Administration, Political Science, Management van de Publieke Sector, Psychologie en Klinische Psychologie is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , ,

Let op de kleintjes!

het-hoogtepunt-van-het-boodschappenwagentje-van-geld-thumb24362022

Toegegeven: als student heb je weinig geld en doe je er van alles aan om zo rijk mogelijk het einde van de maand te halen. Jawel het financiele leven van de student gaat niet over rozen (want die kunnen we niet betalen). Veel studenten zijn tijdens hun bachelorstudie nog in staat om er een weekend of een doordeweekse dag bij te werken maar tijdens de masterstudie is dit allemaal wat lastiger vanwege tijdgebrek. Ikzelf ben inmiddels al zes jaar student en ik heb het leven met een minimaal budget al aardig onder de knie.  Zo kan je bijvoorbeeld iedere dag een stoommaaltijd bij de Albert Heijn halen als avondmaaltijd maar deze zijn duur. Daarom loop ik altijd vijf minuten voor sluitingstijd de winkel binnen en hamster ik alles met 35% korting. Helaas heeft dit een keerzijde omdat deze producten vaak nog maar een dag houdbaar zijn. Dit resulteert dus in 35% korting aan bedorven goederen in mijn koelkast. Aangezien ik dan meestal al mijn maandbudget voor boodschappen heb gespendeerd aan secundaire levensbehoeften (zoals sigaretten, avondjes uitgaan en nieuwe surfplanken) heb ik dus geen andere keuze dan op de kleintjes te letten voor de rest van de maand.

Op de kleintjes letten kan op verschillende manieren. De eerste manier is alleen het Euroshopper merk te kopen (of als het heel erg is: toch naar de Aldi fietsen) en dit tot het meest extreme te nuttigen. Een klein voorbeeld: tandpasta is duur maar je kan nooit de volledige 100% van een tube gebruiken. Daarom kan je nog altijd de tube open knippen en voila, je hebt weer voor een week tandpasta. Als je dan al voor het einde van de maand door je geld heen bent dan heb je natuurlijk altijd nog plan B.

Plan B is eigenlijk het ‘uitvreten’ tot het maximale. Veel supermarkten hebben gratis samples dus deze kunnen uitstekend dienst doen als ontbijt, lunch en avondeten. Schroom niet, loop gewoon de winkel in en prop je vol met proevertjes tot dat je niet meer verder kan. Natuurlijk kan dit ook op de markt waar je altijd eerst het plakje kaas/worst wilt proeven voordat je het koopt en je kan zo je eigen broodbeleg samenstellen. Natuurlijk is er een kans dat je de toegang tot de supermarkt ontzegd wordt, maar dan heb je nog altijd plan C.
Plan C betreft hulp van zowel ouders als vrienden. Ga gewoon eens spontaan langs bij deze mensen (het liefst rond etenstijd) en blijf net zolang todat je een bord met eten aangeboden krijgt. Natuurlijk zijn wij studenten bescheiden dus weiger eerst een paar keer voordat je gretig al het eten naar binnen werkt. Als je toch bij een van deze personen zit, kan je net zo goed even de kledingkast binnenlopen om te kijken of er voor jou nog leuke kleren bijhangen. Natuurlijk neem je deze dan mee onder de noemer “ik heb een feestje met als thema…..”. Als je geluk hebt zijn ze dan zo beledigd dat je deze kleren ook meteen mag houden en zo heb je weer kunnen besparen op je kledingbudget.

Natuurlijk zijn deze voorbeelden zeer extreem, maar het zou zomaar kunnen dat ook jij in deze situatie terecht komt, vandaar alvast dit stappenplan. Met een beetje plannen en wat geluk zal iedere stap ongeveer ongeveer 1,5 week goed moeten gaan en aan het einde van het stappenplan ben je 4,5 weken verder en is de StuFi van de komende maand alweer gestort. Maar eerlijk is vals, als ik om me heen kijk naar mijn medestudenten geloof ik dat iedereen geld genoeg heeft en dat de enige kleintjes waar wij als student op moeten letten die vervelende kinderen aan de deur van de Albert Heijn zijn als ze weer eens om dieren/voetbal/winkel/playboy- plaatjes vragen.

Geef een reactie