Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 25-3-2013 door , en is onderdeel van de categorie Recht & Bestuur.

Over Tabitha

Strafrecht is uiteraard platonische liefde numero uno. Verder volg ik nu Caraibistiek om meer kennis op te doen over mijn roots, kijk ik het liefst Amerikaanse crimeseries (in het donker) en doe ik ook nog wat aan fitness, lezen en bourgondische quality time met vrienden. Meer over mij? Ik in vogelvlucht.

Over de Master Recht & Bestuur

Heb je belangstelling voor Rechten en Bestuur? Lees dan de blogs van Demi en Joyce! Oudere blogs: Tabitha, Marieke en Dave (Rechten). Of lees de blogs van Mariska en Caroline (Criminologie). Alle informatie over Rechten en Criminology en Crisis & Security Management is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , , , , , , , , ,

Linda de Mol zoekt slimmeriken

logo Weet Ik Veel

“Linda de Mol zoekt slimmeriken”, dat stond er in de oproep. Zo’n bericht had ik niet eerder in de universitaire nieuwsbrief zien staan. Voor een nieuw quiz-programma, Weet Ik Veel. “Vast een soort Triviant, maar dan op tv”, dacht ik. En omdat ik nieuwsgierig was naar hoe ik zou scoren in vergelijking met anderen, gaf ik me op.

Twee weken later: samen met 299 andere studenten in een televisiestudio. Het decor is een nagebouwde collegezaal. Alleen zijn we deze keer niet gewapend met pen en papier, maar een soort uit de kluiten gewassen rekenmachine waar we de antwoorden op kunnen invullen.

Linda de Mol komt op en geeft direct een compliment: “Dit is het knapste publiek dat ik ooit heb gehad!” De deelnemende BN’ers van deze aflevering betreden eveneens de studio: cabaretier Jörgen Raymann, voormalig model Anouk Smulders en ex-judoka Mark Huizinga.

De opdracht is simpel: zoveel mogelijk vragen goed beantwoorden. Allerlei vragen passeren de revue, over taal, nieuws, geschiedenis. Over het algemeen vrij makkelijk, maar toch sluipen er zo her en der foutjes tussen.

En dan, niet geheel onverwacht omdat ik in gedachten mijn score bijhield, noemt Linda de Mol mijn naam omdat ik een van de hoogste voorlopige scores heb. Er komt een assistent aangerend met een microfoon op een hengel. Met een joekel van een camera op mijn gezicht gericht, beantwoord ik de vragen die ze stelt en na een paar seconden is het weer voorbij. Vanaf dat moment ervaar ik het intoetsen van de antwoorden als zenuwslopend. Voor de lol meedoen en met een voldoende eindigen is leuk, maar nu ik weet dat ik een kans maak om te winnen, zit ik met een hartslag van 200 per minuut te zweten in die collegebanken.

Helaas red ik het net niet tot de finale, maar dat vind ik niet zo erg. De mooie setting, de uitgelaten sfeer op de tribune, de toenemende spanning en het idee dat het televisie is, maken het tot een geweldige ervaring. Na een kort momentje voor een foto (alle rondewinnaars belanden in de Wall of Brains) stap ik met een voldaan slimmerikengevoel in de trein terug naar Leiden.

De opname is inmiddels zes weken geleden, maar de aflevering waarin ik deelnam is afgelopen zaterdag uitgezonden. Op de NOS zag ik dat het programma 2,3 miljoen kijkers heeft getrokken. Daar was ik er niet één van, ik twijfelde tussen meedoen aan Earth Hour of toch maar door bikkelen aan een essay en koos voor dat laatste. En stiekem durfde ik niet eens te kijken. Het besef dat miljoenen mensen op hetzelfde moment mij op tv zouden zien schutteren (nee, dat is geen tikfout)…

Weet Ik Veel - deelnemers aflevering 3

Voor wie het nog niet heeft gezien, de desbetreffende aflevering is deze week te zien via RTL.nl

One Comment

  1. Gertjan Smit
    21 juli 2014

    Leuk, antwoord is 900

Geef een reactie