Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 18-3-2012 door , en is onderdeel van de categorie Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica.

Over Hanneke

Hanneke is inmiddels afgestudeerd en schrijft niet meer voor het Leids Kwartiertje, maar alle blogs die ze over haar studie heeft geschreven, kun je hier nog vinden.

Over de Master Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica

Sanne blogt over de master Biology. Oudere blogs: Cynthia en Rob (Bio-Pharmaceutical Sciences) en Hanneke (Chemistry). Alle informatie over Biology, Bio-Pharmaceutical Sciences en Chemistry is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, ,

Nationale Carrièrebeurs 2012

Een master volgen, daar hoort afstuderen bij. En daarna natuurlijk een baan zoeken. Afgelopen vrijdag en zaterdag werd de Nationale Carrièrebeurs in de Amsterdam RAI gehouden. Over een maand hoop ik klaar te zijn met de master Chemistry, dus het leek me een mooie kans om de banenmarkt wat te verkennen.

Image

De beurs was drukbezocht met veel jonge mensen, zoals je zou verwachten. Maar ik zag ook redelijk wat oudere mensen; een teken van de economische crisis? Iedereen was dressed to impress om zichzelf zo goed mogelijk te verkopen – ik natuurlijk ook!

Op de beurs kon je, naast over de markt met standjes struinen en cv’s uitdelen, ook workshops volgen. Ik heb twee workshops gevolgd; van de Rijksoverheid over hun traineeship en van de Europese Unie, over werken bij de EU. Ik was benieuwd of zo’n ambtenarenbaan wat voor mij is.

Mijn indruk van het traineeship van de Rijksoverheid is positief. Het was een enthousiast verhaal over mogelijkheden en het soort werkzaamheden waar je als trainee mee te maken krijgt. Je hangt er niet voor spek en bonen bij, maar gaat als projectmedewerker direct aan de slag. Het werk is lekker gevarieerd, van advies uitbrengen over een technisch probleem tot het aanpassen van conceptwetten. De selectieprocedure is dan ook competitief; vorig jaar waren er 2600 aanmeldingen en 94 plaatsen. Al met al vond ik het een leuk verhaal en overweeg nu serieus om mezelf aan te melden.

Image

De tweede workshop, van Werken bij de EU, werd geleid door een sympathieke mevrouw, maar het werd me al snel duidelijk dat werken bij de EU me helemaal niet leuk lijkt! Slopende procedures en ingewikkelde processen, het stereotype beeld van de EU werd bevestigd. Bovendien vraagt het werken bij de EU veel van je motivatie; de sollicitatieprocedure alleen al duurt 9 maanden! Aan het einde van de workshop had ik het helder: dit is niet iets voor mij. Te formeel en teveel gedoe voor iets wat ik niet zo heel graag wil.

Na de workshop heb ik nog kort rondgeslenterd over de markt, maar ik had het redelijk snel gezien. Ik heb geen baan gescoord in ieder geval :). Wel heb ik ontdekt dat MSD/Organon in Oss nog bestaat en zelfs nog mensen aanneemt. Het beeld van het journaal bleek niet helemaal te kloppen.

Image

Nette broek en hakken en heel erg moeie voeten aan het einde van de dag!

Aanrader?

Is de carrièrebeurs een absolute must tegen het einde van je studie? Dat hangt er vanaf. Het is het beste om met een plan naar zo’n beurs te gaan. Als je onvoorbereid gaat, dan is het vooral een enorm kippenhok, waar het lastig overzicht houden is. Bovendien is de kans dat je dan met een bevredigd gevoel naar huis gaat vrij klein.

Bedenk dus van tevoren wat je eruit wilt halen. Ben je op zoek naar een baan? Zo ja, wat voor baan? Hoe concreter, hoe beter. Bedenk hoe je jezelf wilt verkopen aan de recruiters. Kom met een duidelijk verhaal, dat helpt bij het praten met bedrijven. Of ben je op zoek naar meer specifieke informatie? Zoek dan op waar het bedrijf van je interesse op de markt staat of welke workshops je wilt volgen.

Voor mij was het een productieve middag. Ik heb in mijn hoofd het hokje ‘Misschien is het leuk om bij de EU te werken’ definitief doorgestreept. En door de andere workshop ben ik enthousiaster geraakt voor het traineeship van de Rijksoverheid. Stap één naar de arbeidsmarkt is gezet!

Geef een reactie