Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 18-9-2013 door , en is onderdeel van de categorie Letterkunde & Taalwetenschap.

Over Kanta

Kanta heeft de researchmaster Literary Studies afgerond en is nu bezig met haar promotieonderzoek aan de universiteit van Oxford. Tegenwoordig blogt ze verder en recenseert ze boeken op MsKanta. Ze is ook te vinden op Twitter (onder de naam @MsKanta). Wil je weten waarom Kanta zo graag voor ons blogde? Lees het hier.

Over de Master Letterkunde & Taalwetenschap

Hier vind je de blogs over Literary Studies van Aranka (specialisatie Engels) en Kanta (researchmaster). Alle informatie over Literary Studies is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , ,

Politiek correct

‘Neger’ zeggen is voor veel mensen helaas nog de normaalste zaak van de wereld. Ik denk zelfs dat er mensen zijn die deze eerste zin van mijn blog lezen zonder zich te verbazen over het feit dat ik mijn blog begin met een scheldwoord. Probeer dat maar eens te doen in Noord-Amerika: zeker in een academische omgeving zullen je gesprekspartners zich er flink in verslikken.

Het was één van de dingen die me direct opviel toen ik in Canada aankwam: hoe politiek correct deze samenleving is, en zeker omtrent de oorspronkelijke bewoners van het land. Niet het hypocriete angstvallige gedoe van de VS, waar de helft het heeft over ‘Indians’ en de andere helft over ‘Native Americans’: die tweede term is net zo leeg als de eerste, aangezien iedereen die in de VS wordt geboren, ongeacht afkomst, technisch gezien een ‘native American’ is. In Canada heten deze bevolkingsgroepen ‘First Nations.’ Hoewel ‘nation’ een term is die door de Europeanen is ingevoerd, is ‘First’ toch in ieder geval 100% correct. Hulde.

De Truth and Reconciliation Day wordt overal op de campus groots aangekondigd.

De Truth and Reconciliation Day wordt overal op de campus groots aangekondigd.


Zoals de creolen geleden hebben onder Nederlandse handel, onderdrukking en cultuur, zo hebben de First Nations van Canada bijna alles verloren aan de Europeanen. In beide gevallen is het minste wat je kunt doen, sorry zeggen en ze vanaf nu respectvol behandelen, door nieuwe generaties te laten weten dat wat je vroeger hebt gedaan, fout was. Ik ben onder de indruk van de manier waarop dat hier in Canada gebeurt. Vandaag, 18 september, is de nationale Truth and Reconciliation Day. Op deze dag wordt stilgestaan bij het feit dat decennialang First Nations-kinderen naar kostscholen werden gestuurd, waar hun taal en cultuur er hardhandig uit werden geslagen. Op deze dag zijn alle colleges van de universiteit afgelast, zodat geen enkele student een excuus heeft om deze dag, met informatiebijeenkomsten, herdenkingen en tentoonstellingen, te missen.

De verschrikkingen die in het verleden in de naam van kolonialisme gepleegd zijn, zijn niet meer te herstellen. Maar door wederzijds begrip kunnen deze voorkomen worden. Universiteiten en alle andere onderwijsinstellingen zijn hier essentieel in. Kennis overdragen, zodat je weet hoe veel je eigenlijk zegt als je ‘neger’ zegt.

3 Comments

 1. Miriam
  18 september 2013

  Interessant en goed stuk.

 2. Renate
  19 september 2013

  Goed stuk!

 3. As
  19 september 2013

  Ik vind ’t wel altijd behoorlijk hypocriet dat negers zichzelf dan weer wel neger mogen noemen.

  Dat overigens terzijde, mooi stukje Kanta, niet té moralistisch, maar precies genoeg om de juiste snaar te raken!

Geef een reactie