Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 9-11-2013 door , en is onderdeel van de categorie Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica.

Over Rob

Rob deed de master Bio-Pharmaceutical Sciences en heeft zijn afstudeeronderzoek in Londen inmiddels afgerond. Voor het Leids Kwartiertje deed hij verslag uit deze wereldstad. Waarom hij voor deze stage gekozen heeft, lees je hier.

Over de Master Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica

Sanne blogt over de master Biology. Oudere blogs: Cynthia en Rob (Bio-Pharmaceutical Sciences) en Hanneke (Chemistry). Alle informatie over Biology, Bio-Pharmaceutical Sciences en Chemistry is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , , , ,

Remember, remember…

Remember, remember, the fifth of November. Elk zichzelf respecterend filmkenner herkent direct Hugo Weaving in V for Vendetta. Hoewel de Old Bailey – even actueel vanwege de News of the World rechtzaak – nog steeds op mijn toeristenverlanglijstje staat, kan vijf november’s bonfire inmiddels doorgestreept worden.

Guy Fawkes London DungeonOm goed voorbereid op het vuurwerk te zijn, en ook een beetje om na te genieten van Halloween, bezocht ik het weekend ervoor de London Dungeon. Wat een fantastische attractie, recentelijk verplaatst naar het oude County Hall tegenover de Houses of Parliament, genoeg materie om een eigen blog over te schrijven. Absolute aanrader om zelf te ontdekken (en laat me dan weten of je Jack the Ripper bent tegengekomen in het steegjesstuk). Guy Fawkes kom je hier tegen tussen 36 bussen buskruit, waar hij uit de doeken doet hoe het Gunpowder Plot verliep.

Op vijf november 1605, tijdens de opening van het parlementair jaar, vergelijkbaar met onze derde dinsdag in september, werd een aanslag gepland om de regering en de Koning James, die op dat moment zijn troonrede zou voorlezen. In de nacht van vier op vijf november werden de samenzweerders echter verraden en in de kelders van de Houses of Parliament vond men Guy Fawkes. De keuze was op hem gevallen om de vaten te bewaken, omdat hij de meeste ervaring had met explosieven. Ervaring, opgedaan in de tachtigjarige oorlog tegen het Hollandse verzet!

In de Dungeon hoor ik hoe het afloopt met Fawkes. Dat dit geen rooskleurig verhaal zal zijn, doet zijn presentatie al vermoeden: hij wordt afgebeeld als een afgehakt hoofd op een stok. Zelfs na tien dagen pijnbank kwam er geen woord over zijn lippen en werd hij achter een paard naar het schavot getrokken, waar hij opgehangen werd. Voordat hij stierf werd hij echter losgemaakt, om hem getuige te laten zijn van het verbranden van zijn geslachtsdelen. Vervolgens werden een voor een zijn ledematen afgehakt en hij werd uiteindelijk onthoofd.

Tot op de dag van vandaag wordt het parlement in de ochtend van vijf november doorzocht voor explosieven en ’s avonds vindt ter ere van het verijdelde complot groot vuurwerk plaats, waar hier en daar ook nog guys (poppen) worden verbrand. In Brockwell Park, Zuid-London, bezoek ik een groots aangekondigde manifestatie van het team verantwoordelijk voor de afsluiting van de London Olympics 2012. Tussen duizenden Londenaren bewonder ik de show van ruim een half uur. Van drie verschillende plekken sieren de prachtigste vuurvormen de donkere hemel, op de maat van onder andere Vivaldi, Grease, Michael BublĂ© en Green Day. Een briljante show die ik niet snel zal vergeten. Ik had er nooit zo bij stil gestaan dat een stage in het buitenland je zo blootstelt aan dit soort cultuur-uitspattingen.

Ik krijg nu al zin in Oud en Nieuw, onder de Big Ben!

Geef een reactie