Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 29-11-2013 door , en is onderdeel van de categorie Gezondheid.

Over Saskia

Ooit begonnen als geneeskundestudent, maar na jaren van twijfel toch maar overgestapt naar Biomedische Wetenschappen. Inmiddels heb ik het eerste jaar van de researchmaster achter de rug en ben ik een overtuigde “BWer”. Ben je benieuwd hoe en waarom? Kijk dan hier.

Over de Master Gezondheid

Hier vind je de blogs van Isabelle over Geneeskunde en de blogs van Saskia over Biomedical Sciences. Alle informatie over Geneeskunde en Biomedical Sciences vind je op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , ,

Schattige studentes

Ik zat in college en was mij ontzettend aan het opwinden over de docent. Eigenlijk had ik de bui al kunnen zien hangen na zijn eerste woorden: “Ieder jaar zeggen de studenten dat ik het veel moeilijker maak dan het is, maar het is nou eenmaal echt een ingewikkeld onderwerp en niet iedereen zal het begrijpen.” Nee, inderdaad. Niet met de uitleg die daarop volgde. Zijn presentatie ging kris-kras door de leerstof heen, een inleiding was blijkbaar niet nodig en vragen uit de zaal werden beantwoord met een herhaling van het hele verhaal inclusief onnavolgbare sprongetjes naar slides helemaal in het begin. Het geheel werd ook nog eens aangevuld met dubieuze opmerkingen over vrouwelijke studentes. Niet dat ik dit vaak meemaak. Over het algemeen ga ik graag naar college, maar eens in de zoveel tijd zit ik hoofdschuddend in de collegebank.
Tijdens het maken van een opgave stak ook ik mijn hand op, de docent kwam en ik liet zien hoever we gekomen waren. Het duurde even voordat zijn antwoord tot mij doordrong “Nou schat, het zit dus zo…”

… Huh wat?

Nee… Zei hij dat echt? Schat? … Ben ik schattig dan? Omdat ik een vraag stel? Omdat ik een van die studentes ben die het toch nooit snapt? Ligt dit nou aan mij of zijn er nog meer mensen die dit gehoord hebben? Zou hij mijn buurman ook zo aanspreken met “Nou knul, dat zal ik je eens even uitleggen…”? Dan had toch ook iedereen raar opgekeken?
Mijn verbazing ging langzaam over in woede en gekwetstheid. Ik voelde me zó niet serieus genomen. Ook de andere ‘vrouwengrappen’ tijdens college waren zonder enig commentaar getolereerd of misschien wel geeneens opgemerkt. Is het zo gewoon om denigrerende opmerkingen over vrouwen te maken? Ik vraag me af of de studenten in de collegezaal grappen over Chinezen net zo rustig over zich heen hadden laten komen. Ergens ben ik bang van wel. Tot zover de kritische houding van studenten.

Wat mij achteraf nog het meest verbaast, is de impact die deze woorden op mij gehad hebben, de verontwaardiging over zoiets kleins. Ik heb zeker twee dagen lang over de betekenis en het gebruik van het woordje ‘schat’ gepiekerd en ben er nog steeds niet uit of ik mij nou aanstel of niet. Want laten we eerlijk wezen: erger nog dan het maken van vrouwonvriendelijke opmerkingen, zijn al die kleinzerige vrouwen die erover zeuren.

schattige studentes

 

2 Comments

  1. Renate
    29 november 2013

    Ik vind niet dat je je aanstelt, hoor. Integendeel. De manier waarop hij ‘schat’ gebruikt komt over als denigrerend. Ik weet niet welke vrouwonvriendelijke opmerkingen hij nog meer heeft gemaakt, maar ik kan me zo voorstellen dat deze ook totaal ongepast zijn. Het woord ‘schat’ is bedoelt als liefkozend woordje voor naasten, vriend/vriendin, familie of een enkele erg goede vriend/vriendin. Een professor hoort zeker niet in dit rijtje thuis. Jouw verontwaardiging hierover is volledig begrijpelijk en absoluut niet misplaatst! Twijfel daar niet aan!

  2. Miriam
    30 november 2013

    Ik denk ook niet dat je je aanstelt. Je zou dit gedrag misschien zelfs aan kunnen kaarten bij een opleidingscommissie?

Geef een reactie