Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 28-1-2014 door , en is onderdeel van de categorie Gedrag & Maatschappij.

Over Bart

Masterstudent Klinische Psychologie, lees hier meer over zijn keuze voor deze specialisatie. Naast studeren zijn koken, boeken, reizen en tv/series zijn passies. Komend jaar zal hij hier schrijven over de gebeurtenissen binnen en buiten de universiteit. Je kunt Bart ook vinden op Twitter!

Over de Master Gedrag & Maatschappij

Larissa blogt over Political Science, Mirte over Philosophy, Joyce over Crisis and Security Management en Michelle over Psychology. Oudere blogs: Inge (Public Administration), Virginia (Psychologie), Hester (Management van de Publieke Sector) en Bart (Klinische Psychologie). Alle informatie over Public Administration, Political Science, Management van de Publieke Sector, Psychologie en Klinische Psychologie is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , ,

Shut the fuck up!

Woensdagavond, De Wereld Draait Door schelt door de keuken. Het gesprek loopt stroef. Mathijs vraagt het nog eens aan zijn gast: wat kunnen wij doen om gelukkiger te zijn? De gast vertelt over de stilte die hij ervaart tijdens het vogelspotten. Na de uitzending liet een gedachte mij maar niet los. Kan stilte ons echt meer geluk brengen?

Ik denk het wel. In stilte doe ik ontspanningsoefeningen, de stilte om mij heen is dan voelbaar. Naast deze ontspannende stilte gebruik ik stiltes ook in gesprekken. Het biedt ruimte aan de ander om te kunnen denken en praten en ik heb tijd om te denken en te luisteren. Stiltes laten vallen is een ding, je op de ander concentreren tijdens een stilte is een uitdaging. Goede psychologen luisteren naar de ander, zonder meteen een reactie de ruimte in te gooien. Ik denk dat het daarom fijn is om met een getraind luisteraar te praten. Je krijgt de ruimte om jouw verhaal te vertellen.

Veel mensen kunnen baat hebben bij een psycholoog. Iemand die jou de ruimte geeft om je verhaal te vertellen, van begin tot eind. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je iets vertelt aan iemand en dat de ander jouw verhaal opvolgt met zijn eigen versie, zonder aandacht te schenken aan jou. Ik denk dan al snel “weet je, laat maar zitten”.

Ik wil iets met je afspreken. Probeer in het volgende gesprek dat je voert stil te zijn en de aandacht te richten op de ander. Wat zegt de ander? Begrijp je wat die persoon kwijt wil aan je? Een van de belangrijkste dingen die wij willen is gehoord worden. Soms krijg ik het gevoel dat we amper naar elkaar luisteren. Tijdens gesprekken worden we onderbroken door berichten op Facebook, Whatsapp en de andere persoon die een eigen verhaal wil vertellen.  Hier is een simpele oplossing voor. Genieten van stilte en luisteren naar elkaar, op termijn zal het ons gelukkiger maken.

 

stilte

2 Comments

 1. Willemijn
  28 januari 2014

  Lieve Bart,

  Ik heb geen idee wie je bent, maar ik ben het roerend met je eens. Ik ga mijn best doen om er (weer) op te letten.

 2. Lia van der meer
  28 januari 2014

  Toevallig vandaag een training gevolgd waarin dit punt werd benadrukt.
  Ik ben het er helemaal mee eens.
  Mooi stuk!

Geef een reactie