Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 22-10-2012 door , en is onderdeel van de categorie Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica.

Over Cynthia

Ik ben Cynthia, en inmiddels afgestudeerd masterstudent Bio-Pharmaceutical Sciences aan de Universiteit Leiden. Een heel interessante studie en lees hier waarom. Toen ik mijn blogs schreef, begon ik aan het tweede jaar, dat in het teken zou staan van een aantal keuzevakken, een literatuurscriptie en een 6 maanden eindstage. Daarnaast ben ik in dit jaar fractievoorzitter geweest namens Bewust en Progressief in de Universiteitsraad. Volg me ook op twitter: @CynthiaPullen3.

Over de Master Natuurwetenschap, Wiskunde & Informatica

Sanne blogt over de master Biology. Oudere blogs: Cynthia en Rob (Bio-Pharmaceutical Sciences) en Hanneke (Chemistry). Alle informatie over Biology, Bio-Pharmaceutical Sciences en Chemistry is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

Stront aan de knikker door invoering sociaal leenstelsel

De eerste dag van oktober was voor alle studenten een grote opluchting. Tijdens de kabinetsformatie zijn Mark Rutte en Diederik Samsom het eens geworden over de langstudeerders. De boete is van de baan! Geen drieduizend euro wanneer je meer dan een jaar langer over je studie doet. Al moet ik toegeven dat deze mededeling vast niet voor alle studenten als muziek in de oren klonk. Ook ik ben een van de studenten die op het nippertje ontsnapt is aan deze boete, maar door hard studeren en een weloverwogen beslissing destijds heb ik mijn bachelor in exact 4 jaar, in plaats van 3 jaar, gehaald inclusief een (bijna voltijd) bestuursjaar bij mijn studievereniging L. P. S. V. „Aesculapius”. De harde knip en de langstudeerdersboete in het vooruitzicht hebben er mede voor gezorgd dat ik mijn uiterste best heb gedaan om mijn laatste 3 ects van mijn bachelor (met een mondeling) te halen. Ik moet toegeven dat ik dit op dat moment niet echt chill vond. Maar als ik terugkijk op de oorzaak van de langstudeerdersboete ben ik het eigenlijk wel eens met Halbe Zijlstra zijn idee. Je kunt prima in 4 jaar je bachelor halen. Tenzij je (ontzettend) veel tijd wil besteden aan het drinken bij je studenten-/studievereniging. Voor deze studenten was de invoering van de boete bedoeld en voor deze langstudeerders had de boete als een stok achter de deur moeten werken. Maar Rutte en Samsom hebben zich aan de belofte van de verkiezingscampagnes gehouden. Geen langstudeerdersboete meer.

Slechts tien dagen later werd studerend Nederland wakker geschud. Want er moet toch echt bezuinigd worden en nu er geen geld meer bij de langstudeerders gehaald kan worden, moet dat geld ergens anders vandaan komen. Ik wil trouwens nog even opmerken dat het afschaffen van deze regel en het terugbetalen van de overgemaakte boetes de universiteiten van Nederland behoorlijk duur komt te staan. Want als pas ergens geld verspild wordt, is het hier wel. Tenminste 900 man uren om de regel weer terug te draaien. Wat vinden we daar van? Maar dat terzijde. Want het geld wil Rutte-Samsom nu bij heel studerend Nederland gaan halen. De studiefinanciering, onze heilige StuFi wordt niet meer een gift maar zal een sociaal leenstelsel worden.

Ik hoor al van allerlei kanten geluiden komen dat studeren weer voor de elite zal worden. Echter wil ik alle aankomend studenten die hier bang voor zijn even mee nemen in een klein rekensommetje. Puur ter gerust stelling, want zo erg hoeft het niet te zijn! Stel je gaat een vijf jarige opleiding doen, je woont gedurende deze vijf jaar op kamers waardoor je een basisbeurs van een kleine 270 euro per maand krijgt. Dit is bij elkaar opgeteld een lening van 16,200 euro. Dit klinkt als een heleboel geld, maar als we even nagaan, blijkt dat dit wel geld is dat we investeren in onze toekomst. Hierdoor kunnen we een goede (of betere) baan krijgen. Als we daar eens naar kijken. Je vindt nadat je bent afgestudeerd een baan waarbij je een salaris hebt waarbij je 1,700 euro per maand overhoudt netto. Je verhuist naar een appartement waarbij je maandlasten op ongeveer 800 euro zitten. Je bent nog gewend om als student te leven en zorgt dat je dit nog even blijft doen, maandelijkse uitgaven zijn verder 400 euro. Hierdoor houd je 500 euro per maand over. In plaats van dit geld op een spaarrekening te zetten *tenzij je hier meer rente over krijgt dan je terug zou moeten betalen* raad ik je aan om dit geld terug te betalen. Met 500 euro per maand betekent dit dat je in ongeveer 3 jaar klaar bent met afbetalen. Je hebt dan 3 jaar iets zuiniger geleefd, maar hebt wel gestudeerd en hebt daar niet heel veel voor hoeven laten. Ik wil hiermee alleen zeggen dat we allemaal goed moeten nadenken voor we aan de bel trekken dat studeren alleen voor de kinderen van rijke ouders wordt.

Even ter verduidelijking, mijn ouders zijn niet erg rijk. Moeder in de verzorging en vader als vertegenwoordiger hebben een modaal inkomen. Drie studerende kinderen en kunnen ook nog gewoon een keer per jaar op vakantie en dergelijke. Dus tenzij je het echt heel erg slecht zou hebben, is er echt geen stront aan de knikker.

4 Comments

 1. Maartje
  22 oktober 2012

  Ben het gedeeltelijk met je eens, het enige is dat die 270 van de basisbeurs nooit genoeg is om helemaal mee rond te komen, ook nu werken veel studenten erbij om rond te komen, of lenen ze extra. Die langstudeerboete was een stuk minder duur voor de gemiddelde student dan deze maatregel. Voor aankomende studenten, denk inderdaad goed na wat je wilt met je toekomst en hoeveel je daarin wilt investeren. Ik denk zelf dat een studie het wel waard is, maar vind het wel jammer dat het zo duur wordt.
  Vind je blog leuk om te lezen! Ga zo door :-).

  • Cynthia
   22 oktober 2012

   Beste Maartje,

   Je hebt natuurlijk gelijk in de 270 euro om rond te komen onmogelijk is, maar momenteel is dit wat je krijgt van de staat als gift. Je krijgt ook niet meer, en de aanvullende beurs willen ze als gift houden. Dus ik heb hier zoals Rutte-Samson uitgelegd over lauter de basisbeurs, want het geld dat men verder gebruikt dat komt nu ook of van ouders, of van bijbaan, of van aanvullend of van lening *die toch al terug betaald zou moeten worden* en hier gaat het alleen om de basisbeurs, waar ook het sociaal leenstelsel om gaat. Niet om de extra kosten, daar houden Rutte en Samson ook geen rekening mee. En ik ben het met je eens dat het jammer is dat het zo duur wordt, maar ik vind het wel belangrijk dat men nadenkt over de toekomst en dat investeren in jezelf eigenlijk best normaal is.

 2. Jantje
  25 oktober 2012

  Als je 1700 euro (plus 8% vakantiegeld) verdient betaal je 625 euro inkomstenbelasting, plus lokale belastingen. Je hebt dus geen 1700 euro te besteden maar iets van 1200. Dan kun je natuurlijk een eenkamerappartementje vinden voor 600 euro ipv. 800 euro en daarnaast leven van 400 euro, maar je houdt dus maar 200 euro over, niet 500. Met dit inkomen ben je sowieso verplicht 55 euro per maand af te lossen van je studieschuld.

  Het kan zijn dat de schrijver een netto inkomen van 1700 euro bedoelde maar dat is een wel heel optimistische inschatting van een startsalaris want de fout die mensen altijd maken is dat ze vergeten dat ook HBO verpleegkundigen, die blij mogen zijn als ze 1700 euro netto verdienen als ze 20 jaar ervaring hebben, ooit gewoon 4 jaar gestudeerd hebben. Het is echt niet zo dat een HBO of universiteitsdiploma een hoog inkomen betekent, gemiddeld is dat wel zo maar dat komt omdat een handjevol bankiers en medisch specialisten het gemiddelde nogal omhoog trekken. In de economie en bestuurskunde werkt men vaak met het mediaan inkomen omdat rijke mensen het gemiddelde ernstig vertekenen. Zo is het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in Nederland 36000 euro, maar de mediaan is slechts 21000 euro (per huishouden!) Dat dit niet wordt gedaan met de inkomens van hoger opgeleiden getuigt van politiek opportunisme, men misbruikt het beeld dat vooral de al wat oudere kiezer heeft van studeren als iets dat maar een paar mensen doen, die dan allemaal rijk worden. De werkelijkheid is dat straks 50% van de bevolking hoger opgeleid is, dus de meesten worden niet rijk. Ook wordt er nog steeds listig gestrooid met de mythe dat terugbetaling gekoppeld is aan inkomen. Je betaalt 45 euro per maand (20 jaar lang) als je minimumloon verdient, dus dat is 10800 euro van de 13000 euro die de basisbeurs waard was (12% van je inkomen boven 16500 euro, met een minimum van 45 euro per maand). Een basisschoolleraar of verpleger betaalt gewoon de hele beurs terug en dan houdt het op met stijgen: een bankier betaalt evenveel terug als een verpleger! Nu de basisbeurs nog via de belasting gaat kan de belasting die een bankier betaalt gebruikt worden om 100 kinderen een basisbeurs te geven, straks kan ie nog maar voor 1 persoon betalen.

  P.S. het leenstelsel stond trouwens gewoon in de partijprogramma’s, studenten zijn echt dom geweest om de politieke partijen hun aandacht te laten afleiden door ineens met z’n allen tegen de langstudeerboete (een peulenschil vergeleken met het leenstelsel, en ook nog eens vermijdbaar) te zijn.

 3. Masters in Leiden
  30 oktober 2012

  Beste Jantje,

  Allereerst hartelijk bedankt voor de reactie op mijn blog. Ik zag dat u een reactie hebt geplaatst waarbij ik toestemming moet geven om die online te plaatsen. Voor ik dit doe wil ik graag even persoonlijk reageren op uw bericht. Zodat ik je mijn mening nogmaals kan uitleggen.

  Het inkomen dat ik benoem is al netto. Dat is in ieder geval met een beta-studie niet irreeel. Ik heb dit bij meerdere mensen (afgestudeerd masters) die zowel in het bedrijfsleven als als promovendus gaan werken, waarbij een bruto salaris van 2200 euro eerder laag is dan hoog. Ik vind een inkomsten van 1200 euro erg weinig want dat verdient men als minimum loon in de zorg waar je uberhaubt geen opleiding voor hebt gevoerd (tenminste dat krijg ik als gastvrouw in een verzorgingshuis als 22 jarige.

  Dus dat netto inkomsten van 1700 euro is echt niet irreeel. De situatie die u schetst is naar mijn mening voor degene die het echt onwijs slecht getroffen hebben. Maar zoals u het brengt is het niet verstandig om te gaan studeren want je hebt er toch niets aan, het kost alleen maar geld en je schiet er nog niets mee op.
  dus tenzij ik dat helemaal verkeerd begrijp, wil ik u vragen of u vind dat uw reactie nog steeds geplaatst moet worden.

Geef een reactie