Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 13-10-2012 door , en is onderdeel van de categorie Communicatie, Educatie & Media.

Over Nisse

Hoi, ik ben inmiddels alweer afgestudeerd aan de masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media. Maar je kunt hier op Het Leids Kwartiertje lezen wat voor avonturen ik heb beleefd als student, stagiair en als starter! Uiteraard kun je me ook benaderen via Twitter (@nissebnhdd ).

Lees meer over Nisse.

Over de Master Communicatie, Educatie & Media

Floortje blogt over haar leven als studente Book and Digital Media Studies. Oudere blogs: Daan (Lerarenopleiding Geschiedenis), Kim-Lan en Nisse (Journalistiek en Nieuwe Media). Alle informatie over Lerarenopleiding Geschiedenis, Book and Digital Media Studies en Journalistiek en Nieuwe Media is te vinden op unileidenmasters.nl.

Studentenfreelancer

Zoals ik in één van mijn eerdere posts had beschreven, mag ik voor ELLE gaan freelancen. Een eer omdat het één van mijn favoriete tijdschriften is. De kans om naast het afstuderen wat bij te klussen is natuurlijk ook erg aantrekkelijk. Want laten we eerlijk zijn, de kamerhuur moet ook betaald worden! Op het moment zit ik diep gedoken in een artikel over onderwerp X dat in de winter gepubliceerd wordt. Het leven van een freelancer bevalt wel (al kan ik niet echt zeggen dat ik nu tijd heb voor de thesis!), bovendien leer je veel over jezelf: ben je een onderhandelaar of neem je alles zomaar aan? Werk je braaf tijdens kantooruren of plak je er nog een halve avond aan vast? Een freelance journalist zijn, dat is voor zover ik heb kunnen ervaren, het volgende:  De freelancer is….

  • Iemand die niet van negen tot vijf werkt. Als het moet, werk je gerust wat uurtjes door.
  • Iemand die zonder moeite drie telefooninterviews (of meer) op één dag afneemt.
  • Een multitasker: ontbijten, tikken en de krant lezen tegelijk – het kan allemaal. Maar ik doel vooral op werken aan meerdere klussen, tegelijkertijd.
  • Een onderhandelaar: aantal woorden, aantal bronnen…het tarief.
  • Tijdens een klus: lééft een freelancer in zijn of haar e-mailinbox en telefoon.

Een freelancer zit eigenlijk niet stil, of betekent het, dat ik iets verkeerd doe?

En verder ben ik ook nog gewoon een student hoor. Dus ’s avonds series bingen, avondjes doorhalen…en zo nu en dan een slechte hap. Het studentenleven is er nog wel, voor even.

Voor studenten die ook beginnen met freelancen, kijk op nvj.nl/advies. Handige tips en als je vragen hebt kun je bellen met FreelancersAdviesNVJ. Het hielp mij wel in de eerste week (help, ik moet naar de Kamer van Koophandel-stress!).

Het nieuwe nummer ligt nu in de winkel, met daarin nog wat stagerestanten, zoals het interview met Elin Kling, waar ik voor naar Londen reisde. Lezen! 🙂

Geef een reactie