Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 7-4-2013 door , en is onderdeel van de categorie Regiostudies.

Over Jasper

Na 7 jaar te hebben gedaan over mijn bachelor Engelse Taal en Cultuur, heb ik vorig jaar mijn eenjarige master North American Studies afgerond. De grote wens is om een PhD te kunnen doen in een van deze velden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Gelukkig is mijn pakket breed genoeg geweest om ook op een andere plek in de grote-mensen-wereld terecht te kunnen!

Lees meer over Jasper.

Over de Master Regiostudies

Hier vind je de blogs over East Asian Studies van Aranka (Japans) en Li-Anne (Chinees), Jasper blogt over de master North American Studies. Alle informatie over East Asian Studies en North American Studies is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , ,

Studeren naast je werk

Mijn vorige blog zal bij enkelen de reactie: “Hé, schrijft Jasper ook nog een blog?” veroorzaakt hebben. Het was natuurlijk een tijdje stil rond mij, maar zelf zat ik absoluut niet stil. Het eerste semester van mijn master heb ik goed afgesloten: 40 punten in the pocket. Dat lijkt niet zo indrukwekkend, maar dat is ongeveer meer dan ik ooit in een compleet jaar gehaald heb. Naast al deze vakken heb ik ook nog iedere week zo’n 30 uur gewerkt. Je vraagt je af: “Waarom doe je dat dan?” Heel simpel: als langstudeerder heb je geen keus. Sterker nog, geen enkele student heeft, met het oog op plannen zoals het “sociale leenstelsel” (lenen is per definitie niet sociaal), de keus om niet ernaast te werken. Eigenlijk is dat ook helemaal niet erg, want werken is goed voor je.

Daarom deze blog: wat zijn nou relaxte baantjes voor naast je studie? Hierbij mijn top 3.

 

Op 3: Thuiszorg

Net zoals Cynthia heb ook ik in de zorg gewerkt, maar dan in de thuiszorg. Als thuishulp A werken betekent dat je het huis van een hulpbehoevende mag schoonmaken, maar ook niet meer dan dat. Voor veel van de klanten is dat ook niet eens het belangrijkst: hen gaat het om het praatje dat je maakt tijdens de koffiepauzes (die soms langer duren dan het daadwerkelijke schoonmaken). Het werk verdient aardig en het zijn shifts van 3 uur: makkelijk in te passen in je collegerooster dus! Het is alleen te hopen dat de thuiszorg niet compleet wegbezuinigd wordt…

 

Op 2: Medicijnen testen

In één keer een grote smak geld verdienen met werk dat niet heel inspannend is: medicijnen testen. Door de jaren heen heb ik dit een keer of 5 gedaan en dat heeft me in totaal een flink bedrag opgeleverd. Het klinkt heel eng, maar om eerlijk te zijn valt dat reuze mee. Ik heb er zelf altijd voor gekozen om mee te doen aan onderzoeken die al een keer eerder op mensen getest waren en er is constante begeleiding. Het enige nadeel is dat je niet weet wat het op de lange termijn doet. Wat ik me er vooral van herinner is dat ik betaald kreeg om THC te inhaleren (oftewel: betaald stoned zijn)…

Dit baantje is handig voor de snelle cash, maar niet geschikt als standaard werk: na deelname aan een test mag je geruime tijd niet meedoen…

 

Op 1: Callcentermedewerker

De jongere en nog principiëlere Jasper riep altijd dat hij nooit callcenterwerk zou gaan doen. Nu doet hij dat wel. De jonge Jasper kan zich met een ding troosten: de huidige Jasper valt mensen niet lastig om iets te verkopen. Ik werk namelijk voor het grootste tolk- en vertaalbureau en zorg ervoor dat de politie en advocaten gebruik kunnen maken van tolken. Dat is nog maatschappelijk nuttig ook: het zorgt ervoor dat vluchtelingen hun verhaal in hun eigen taal kunnen doen. Ook dit baantje is flexibel, met zowel lange als korte shifts en ’s avonds de tijd om nog wat aan je studie te kunnen doen.  Met de uren die ik draai komt het feitelijk neer op studeren naast mijn werk…

 

studentenbaan

Geef een reactie