Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 1-3-2013 door , en is onderdeel van de categorie Recht & Bestuur.

Over Tabitha

Strafrecht is uiteraard platonische liefde numero uno. Verder volg ik nu Caraibistiek om meer kennis op te doen over mijn roots, kijk ik het liefst Amerikaanse crimeseries (in het donker) en doe ik ook nog wat aan fitness, lezen en bourgondische quality time met vrienden. Meer over mij? Ik in vogelvlucht.

Over de Master Recht & Bestuur

Heb je belangstelling voor Rechten en Bestuur? Lees dan de blogs van Demi en Joyce! Oudere blogs: Tabitha, Marieke en Dave (Rechten). Of lees de blogs van Mariska en Caroline (Criminologie). Alle informatie over Rechten en Criminology en Crisis & Security Management is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , , , , , ,

Succes verzekerd

Studeren in tijden van crisis.. Met de hete adem van DUO in mijn nek en het brute gedwongen afscheid tussen mij en mijn geliefde OV-studentenkaart nog vers in het geheugen, zie ik soms toch met angst en beven de dag dat ik wil afstuderen tegemoet. Is er leven na Leiden of val ik dan in een zwart gat bovenop al die andere net afgestudeerden die het klappen van de sollicitatiezweep al kennen? Met 500 man solliciteren op 1 vacature. Waar gebeurd.

Op zo’n moment komt een succesverhaal als geroepen. Deze keer in de personificatie van mr. Oscar Hammerstein, een alumnus van de universiteit (en zevenendertigstejaars, zoals hij het zelf noemde). Hij schetst een nostalgisch portret van zijn studententijd in de jaren zeventig, de tijd waarin je als afgestudeerde jurist uiteraard in Leiden had gestudeerd, aan een van de grachten had gewoond en lid was van Minerva.

Toch was het blijkbaar ook toen niet alleen rozengeur en maneschijn. Politieke voorkeur kon een rol spelen in de onderlinge verhoudingen en geaardheid kennelijk ook. Strafrecht bedrijven als advocaat was sowieso vies, want dat betekende dat in de wachtkamer van het kantoor de criminele clientèle en directeuren van grote ondernemingen naast elkaar zaten.

prodeo2Een keer komt het zover dat mr. Hammerstein zelf wordt gearresteerd en zes weken in voorarrest zit omdat hij wordt verdacht van witwassen. Een onverwacht diepe trendbreuk in de stijgende lijn van zijn carrière die wel meerdere haperingen heeft gekend, iets wat ik niet had verwacht van iemand die kantoor houdt in een statig pand in hartje Amsterdam en sinds kort zelfs juridische bijstand verleent in een televisieprogramma.

Hij eindigt zijn voordracht dan ook met de woorden dat niemand leert van succes. Verliezen, ontslag en arrestatie, daar wordt een mens sterker van.

En hoewel ik nu niet direct van plan ben om me vandaag of morgen eens voor de gezelligheid te laten oppakken, is het fijn te weten dat zelfs de gerenommeerde namen onder de strafrechtjuristen buiten de grote successen ook weleens flink onderuit zijn gegaan. En weer zijn opgekrabbeld. Zonder een voorspelling te willen doen over die andere strafrechtadvocaat…

Ik zie mijn carrière ineens weer zonnig tegemoet.

One Comment

  1. Naam *
    3 maart 2013

    Ik moest hard lachen bij ”Is er leven na Leiden?”. Leuk stuk!

Geef een reactie