Sanne Michelle Floortje Bas Larissa Joyce Demi Mirte Sebastiaan
Het Leids Kwartiertje

Dit artikel

Dit artikel is geschreven op 10-3-2014 door , en is onderdeel van de categorie Letterkunde & Taalwetenschap.

Over Aranka

East meets West in mijn studies
Engels en
Japans, die beiden mijn liefde voor taal en cultuur belichamen. Door een jaar studeren in Japan kan ik extra genieten van rare trekjes in de mens, en ben ik wat meer Zen als de NS weer eens tekort schiet. Studeren probeer ik te combineren met het runnen van de studievereniging van Engels, genieten van samenwonen met mijn vriend en socializen met mijn vrienden.
Lees hier meer over mij.

Over de Master Letterkunde & Taalwetenschap

Hier vind je de blogs over Literary Studies van Aranka (specialisatie Engels) en Kanta (researchmaster). Alle informatie over Literary Studies is te vinden op unileidenmasters.nl.

Trefwoorden

, , , , , , ,

Trainen in het onderwijs

Dat het onderwijs vergrijst, weten we al een aantal jaar. Het wordt ook steeds duidelijker, want hoeveel van ons hebben er nog jonge docenten? Tijdens mijn bachelors liep er ik nog wel een aantal tegen het lijf – of ja, relatief dan, want ook jonge universitair docenten zijn de jongste niet als ze beginnen. In mijn masters is het aantal echter bedroevend laag: geen enkele namelijk. Dat docenten op de universiteit niet de jongste zijn zal i.v.m. het promotieproces niemand verbazen.

Echter, ook in het voortgezet onderwijs worden de docenten er allemaal niet jonger op. Docenten die nog niet zo heel lang les gaven toen ik op het VWO zat, zijn inmiddels ook alweer zo’n 10 jaar ouder. De vergrijzing is inmiddels ook opgevallen in Den Haag, en in een poging om dat tegen te gaan én onze kenniseconomie weer op peil te brengen, heeft het ministerie van OCW inmiddels een tweetal traineeships op poten gezet.

Deze traineeships, Eerst de Klas en Onderwijs Traineeship, hebben de afgelopen week hun voorlichtingspraatje gehad in Leiden. Net als mede-blogger Daan heb ik altijd een interesse gehad in de andere kant van het onderwijs, namelijk het les geven in plaats van les krijgen. Na 7 jaar aan de universiteit is het les krijgen inmiddels wel zodanig bekend dat ik snak naar iets anders. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ontzettend genoten van mijn leven als studente en ik heb het ook ontzettend naar mijn zin bij mijn masters. Desalniettemin ben ik ook wel weer klaar voor een nieuwe uitdaging.

En daar komen deze traineeships om de hoek kijken. Je eerstegraads lesbevoegdheid halen combineren met lesgeven én werken in het bedrijfsleven of je verder verdiepen in het onderwijs. Voor mij de perfecte uitdaging op deze plek in mijn leven. Jezelf lekker onderdompelen in het diepe, terwijl je je weer kunt verheugen op het leren van iets nieuws. Vooral de uitdaging van het combineren van werken en leren lijkt me erg interessant (en pittig). Wel erg leuk, blijkt uit de verhalen van verschillende trainees, want wat je leert bij de lerarenopleiding kun je ook direct in de praktijk brengen. En als student met een flinke lening bij de IB-groep/DUO is het ook niet geheel onaardig dat je bij deze traineeships ook nog een salaris krijgt.

Mijn sollicitatie voor één van deze traineeships is er al uit, nu is het met lichte zenuwen afwachten of de selectiecommissie vindt dat ik behoor tot het groepje excellente academici die een proefles mag komen geven om te kijken of ik me staande zou kunnen houden voor een klas vol pubers. Spannend, spannend!

Spreekt de combinatie van werken in het onderwijs met het halen van je lesbevoegdheid jou ook aan?
Kijk dan op www.eerstdeklas.nl of www.onderwijstraineeship.nl voor meer informatie en voorlichtingsdagen!

 

Docenten

Geef een reactie