Afstuderen. Iets waar iedere student naar toe werkt, maar waarvan iedereen toch verbaasd is als het moment aanbreekt. En dan? Doorstuderen? Op zoek naar een baan? Maar wat voor werk dan? Ik heb dat twijfelmoment overgeslagen en heb gelijk werk gevonden na mijn stage. Niet zomaar een baan eigenlijk, ook een die ik heel graag wilde! Hoe doe je dat? In deze blog geef ik vijf tips die je kans vergroten om een baan te bemachtigen vanuit je stage.

Tip 1: Weet wat je wil

Afgestudeerd, en nu?Wat ik van veel medestudenten hoor, is dat ze niet weten wat ze willen. Tijdens de bachelor wordt je als student goed begeleid, maar in de master krijg je meer eigen verantwoordelijkheid. Als student moet je dus het heft in eigen handen nemen. Maak een afspraak bij de studieadviseur en ga met een aantal docenten in gesprek. Wat ook een goed hulpmiddel is: doe aan zelfreflectie.

Tip 2: Hou je doel voor ogen

Veel studenten volgen hun master en denken tegen het einde: verhip, het einde is daar! Wat nu? Probeer al aan het begin van je master stil te staan bij wat je na je master wilt gaan doen. Het liefst denk je daar nog niet over na en dat hoeft natuurlijk ook niet de hele tijd. Maar op een gegeven moment een plan bedenken kan geen kwaad. Daarna kan je namelijk uitstippelen wat er nodig is om je doel te halen. Welke mensen moet je leren kennen? Welke vakken zijn leuk én handig om te volgen? Welk baantje zou mooi op je cv staan en met welke stage maak je de meeste kans om een baan te krijgen?

Tip 3: Ken je kwaliteiten

Bij het uitstippelen van je route door je master hoort ook dat je weet wat jij in huis hebt. Waar ben jij een ster in? En belangrijker: wat moet je nog leren? Je master is het uitgelezen moment om gericht vaardigheden op te doen. Nog wat EC’s over? Zoek een vak in een hele andere richting. Je kunt ook punten verdienen met het leren van een taal in het Lipsius! Kijk ook naar handige dienstverleningen zoals de Leiden Career Zone van de Universiteit of het platform Hubspot Leiden. Beide geven tips voor solliciteren en het opzetten van een bedrijfje.

Tip 4: Netwerken

Van contacten moet je het hebben, dat is echt waar. Zoek uit wat handige contacten zijn om je doel te halen. Het mooie is, als jij een duidelijk doel voor ogen hebt, willen mensen jou ook leren kennen. Praten kan nooit kwaad. Wil jij onderzoek doen voor een bedrijf? Zoek dan uit wat interessante bedrijven zijn in de omgeving. Kijk of je een gesprek aan kan gaan met een medewerker. Je kunt ook op LinkedIn kijken of je via via interessante connecties hebt. Zo kun je jouw connectie vragen jou te introduceren bij diegene die jij graag wilt spreken. Je kunt ook in gesprek gaan met je docenten. Zij hebben vaak goede tips en een internationaal netwerk.

Tip 5: Kies de juiste stage

Voor mijn stages in de masterspecialisatie moest ik leerdoelen opstellen. Dit leert je niet alleen gericht je stage uit te voeren, maar laat je ook nadenken over de stageplek. Sluit de plek die ik in gedachte heb wel aan bij de vaardigheden die ik wil beheersen? De meeste studenten kiezen hun stage op onderwerp. Maar draai het eens om. Wat is een goede stagebegeleider? Welke stagebegeleider heeft een groot netwerk? Op welke stageplek werken interessante mensen? Op welke stageplek kan ik verscheidene vaardigheden opdoen? Op welke stageplek is ruimte om te blijven? Dat zijn vragen waar je van te voren goed over na moet denken.

Ik heb die baan!

Het is mij gelukt, ik heb die baan!Ik heb mijn laatste stage op de afdeling Educatieve Ontwikkeling gedaan bij Naturalis. Het was niet makkelijk er te komen. Al een jaar van te voren heb ik contact gezocht. Het was de leukste stage die ik in mijn studietijd heb gedaan. Dit kwam door het uitdagende werk dat heel goed aansloot bij wat ik voor ogen had, de fijne collega’s en de creatieve werksfeer. Ik heb alles uit de kast gehaald en keihard gewerkt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik mag drie dagen per week bij Educatieve Ontwikkeling blijven én nog een dag bij de afdeling Tentoonstellingen. Naast dat je met deze tips een grote kans maakt op een baan, zorgt het er vooral voor dat je een stage gaat doen die bij jou past. Je hebt van te voren immers zelf bepaald welke kant je op wilt.

Voor mij begint het werkende leven. Succes met het uitstippelen van jullie masters!