Virginia

Inmiddels is Virginia afgestudeerd, maar lees haar blogs hier terug!

Als masterstudent Sociale en Organisatie Psychologie kan het geen kwaad zo nu en dan de discussie aan te gaan over het nut van deze wetenschap. De Sociale Psychologie heeft het de laatste tijd flink te verduren gehad met de fraude omtrent de heer Stapel, maar ook met nonsens onderzoeken die de publiciteit haalden. De Beta’s en de Alpha’s vliegen elkaar geregeld in de haren wanneer het bestaansrecht van de Sociale Wetenschap wordt besproken. Persoonlijk vind ik het bijzonder grappig om mensen te antwoorden dat ik Stapel & Onderzoeksfraude studeer wanneer ze vragen naar mijn master specialisatie.

Misschien is de aanvechtbaarheid van de Sociale Wetenschap ook precies de reden waarom ik goed op mijn plek zit bij mijn master: alle processen en interacties tussen mensen staan ter discussie, en nooit is iets met 100% zekerheid te zeggen. Dit laatste kan gezien worden als teken van ‘pseudo wetenschap’, maar juist het benoemen van de onzekerheid van de resultaten doet recht aan enerzijds de generaliseerbaarheid van mensen, en anderzijds de unieke verschillen tussen ieder individu.

Voordat ik bij de master Sociale en Organisatie Psychologie terecht kwam heb ik HBO Toegepaste Psychologie gedaan. Het idee van HBO-Psychologie is heel goed, de uitvoering bij tijd en wijlen wat minder. Wat ik echter heb meegenomen is dat je altijd kritisch moet kijken naar de relevantie van de kennis die je aangereikt krijgt. Lang niet alles wat ik leer lijkt in eerste instantie echt relevant, maar door actief op zoek te gaan naar een link met de maatschappij krijgt de aangereikte kennis pas haar echte waarde. Bijvoorbeeld de theorie omtrent Legitimizing Myths: de maatschappij creëert bepaalde mythen om ongelijkheid in de maatschappij te legitimeren. Echter, de mate waarin mensen deze mythen accepteren hangt af van hun behoefte aan hiërarchie in de samenleving, ook wel de Social Dominance Oriëntation genoemd. Willen wij erin ‘geloven’ dat het oké is dat sommigen zwakker/sterker zijn dan anderen, of willen we erin ‘geloven’ dat gelijkheid de norm is?

Dit lijkt een standaard ‘links versus rechts’ verhaal, maar betrek het eens op je eigen dagelijks leven: zit je bij een corporale vereniging of niet, wil je een individueel cijfer voor een groepsproject, en hoe sta je tegenover het verscherpen van het strafsysteem in Nederland? Dit zijn allemaal indicaties van de mate waarin je al dan niet gelooft in de verschillende mythen die we met zijn allen hebben gecreëerd.

De toegevoegde waarde van Sociale Psychologie ligt voor mij in de nieuwe inzichten die de (discussies over de) theorieën mij bieden in de maatschappij of het dagelijks leven. Voor nu genoeg georakeld. Ik vind Sociale Psychologie dus erg interessant, en in de komende blogs zal ik meer schrijven over dit soort onderwerpen.