Officieel is de zomer nog maar net begonnen, maar de zomerse temperaturen zijn al lang en breed aanwezig. De afgelopen week steeg het kwik zo schrikbarend snel dat we zelfs een nationaal hitteplan nodig hadden! Daar zou men in China raar van op kijken. In het overgrote deel van het land is 30 graden in de zomer heel gewoon. De Chinezen gaan dan ook op heel andere manieren met hete zomerdagen om dan wij Nederlanders.

Parasols en zomerwanten

Parasolletje voor het hele gezin

Zonnebaden is er bijvoorbeeld niet bij. Terwijl wij in het westen een zongebruinde huid juist mooi vinden, wil men in China het liefst zo blank mogelijk blijven. In de zomer betekent dit dus: uit de zon blijven. Vooral jonge vrouwen vinden dit belangrijk. Ik heb talloze vrouwen gezien die met een parasol of paraplu hun huid tegen de zon beschermen, of lange bedekkende kleding dragen terwijl het snikheet is. En tijdens het fietsen of scooter rijden trekken sommige Chinezen dunne armwarmers aan. Zo blijkt maar weer dat wie mooi wil zijn…

Hittemens

Met zomerwanten en een dekentje op de scooter

Zelf ben ik absoluut geen hittemens. Alles plakt en kleeft en smelt. Zelfs gewoon nadenken wordt vermoeiend! Tijdens de warmste weken in China wordt het makkelijk 37 tot 40 graden. Buiten trilt de lucht boven het asfalt en de luchtvervuiling maakt het extra benauwd. Dan zijn de dagen eigenlijk alleen maar door te komen met airconditioning. Ik kocht miniatuur ventilatortjes, die je aan je laptop of een draagbare batterij kon hangen voor een extra briesje. Aan de andere kant is een beetje zon ook niet verkeerd. Gelukkig kwam ik er in China wel op tijd achter dat Chinese zonnebrandcrème je huid juist witter maakt. Daar zat ik natuurlijk niet op te wachten! Een gewone handcrème vinden die mijn handen niet ook parelachtig wit zou maken was eveneens een hele klus.

Pootje baden in het park

Veel Chinezen weten of begrijpen niet dat wij westerlingen juist maar al te graag de zon opzoeken. Een witte huid als schoonheidsideaal is ook niet alleen in China te vinden. Een Koreaanse klasgenoot gebruikte make-up om haar gezicht zo bleek te maken dat ik me in het begin bijna afvroeg of ze misschien ziek was. Terwijl in Nederland parken en velden vol liggen als de zon schijnt, blijft in China iedereen binnen of zoekt de schaduw op. Parken zijn er niet om te zonnebaden, maar om lekker af te koelen en pootje te baden.

De Beijing bikini

Als het op de mannen aankomt, is een bruin kleurtje niet zo erg, maar ook zij gaan niet voor hun plezier in de zon liggen. Een opvallende gewoonte onder de Chinese mannen is de ‘Beijing bikini’: het opstropen van het t-shirt tot de buik ontbloot is, om zo wat af te koelen. Ook al heet het de Beijing bikini, deze gewoonte kwam ik overal in China tegen en overal waar ik het zag voelde ik plaatsvervangende schaamte. Of er nou een wasbordje of een hangbuik tevoorschijn komt, het lijkt de mannen niet te deren. Dat is iets waar wij in het westen dan weer niets van begrijpen.