Stage lopen is meestal het eerste inkijkje in de beroepswereld waar jij later ook rond gaat lopen. Je kan je studie nog zo leuk en interessant vinden, meestal is echt aan het werk gaan toch even een ander verhaal. Bij de bachelorstudie Criminologie is er geen ruime in je curriculum om een stage te lopen. Ik heb er toch voor gekozen om twee stages te gaan lopen. De eerste bij de redactie van misdaadjournalist John van den Heuvel en de tweede bij de politie in Leiden. Door vallen en weer opstaan ben ik wijzer geworden in alles omtrent stages. Ik deel dan ook graag mijn ervaringen om jullie voor mijn misstappen te behoeden 😉

 1. Verwachtingspatronen bespreken

Een stage is alleen zinvol als je ook echt de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Van een half jaar alleen maar koffie rondbrengen is nog nooit iemand heel veel wijzer geworden. Vraag tijdens het eerste gesprek goed door over de dingen die je kan leren en of dit aansluit bij wat jij interessant vindt. Stel dat jij jezelf graag wil verdiepen in het juridische vlak binnen een bepaald bedrijf, maar achteraf blijkt dat dit bedrijf helemaal geen juridische afdeling heeft en alles uitbesteedt. Dit is geen handige situatie en het is fijn om voor dat je begint een goed beeld te hebben van wat je van elkaar mag verwachten.

2. Stel niet te hoge eisen aan jezelf

Ik stapte bij mijn stage midden in het productieseizoen in. Hierdoor snapte ik in de eerste weken helemaal niks van de vergaderingen. Iedereen verzekerde me dat dit gewoon even tijd nodig had en dit bleek ook het geval. Je stapt opeens midden in een team dat er al jaren zit en iedereen heeft wat tijd nodig om te acclimatiseren. Probeer gewoon goed te luisteren en aandachtig op te letten, dan komt het helemaal goed.

3. Een saaie stagiair is voor niemand leuk

Automatensoep #genieten

Veel stagiaires maken de fout om tijdens de lunchpauze voornamelijk met hun telefoon bezig te zijn. Je moet niet alleen de werkzaamheden van je functie onder de knie krijgen, maar je moet ook leren om te functioneren binnen een team. Jezelf afsluiten tijdens een pauze toont desinteresse naar je collega’s. Zij zullen dan ook minder bereid zijn om jou mee te nemen tijdens hun werkzaamheden. Je stage kan naast leerzaam ook ontzettend gezellig zijn, als je tijd en moeite investeert om je collega’s te leren kennen. Bij Simpel Media, het bedrijf waar ik stage liep werd zelfs een personeelsweekend georganiseerd, super leuk! In elke relatie moet je investeren en steek hier dan ook voldoende tijd in, dan zal je merken dat je tijdens je werk ook nog een hoop lol hebt.

 4. Bespreek je voortgang

Er is niks vervelender dan er na 4 maanden achter komen dat je gedurende die maanden steeds dezelfde fout hebt gemaakt. Regelmatige evaluaties zorgen er voor dat je fouten kunt corrigeren. Daarnaast weet je tegelijkertijd ook waar je sterke punten liggen. Door middel van een voortgangsgesprek kan je jezelf ook blijven verbeteren. Ik hoor vaak van mensen dat ze de eerste drie maanden veel leren en het daarna een beetje stagneert. Door aan te geven op welke punten je graag nog meer zou willen leren geef je je stagebegeleider ook de kans om je hierin te coachen. Ik gaf meestal aan welk vakgebied ik graag nog meer onder de knie zou willen krijgen. Dan keken we samen hoe en wanneer ik dit het beste kon leren.

5. De gevreesde maar wel nuttige eindbeoordeling

Omdat ik geen beoordelingsformulier vanuit de universiteit had heb ik samen met mijn stagebegeleider alle aspecten van mijn werkzaamheden als stagiair in kaart gebracht en hier een beoordelingsformulier voor gemaakt. Daarnaast heb ik collega’s ook om aanbevelingsbrieven gevraagd. Je doet veel ervaring op, maar je moet vervolgens ook aan toekomstige werkgevers kunnen laten zien dat je deze ervaring ook echt hebt. Stage lopen zegt niet zoveel, hoé je deze stage hebt gelopen en of je stagebedrijf tevreden was wel.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad. Laat vooral een reactie achter als jij zelf je ervaringen of tips zou willen delen.

 

Het afscheidsfeestje op mijn vorige stage