Volgens mij houden alle archeologen van reizen, of het nu voor een opgraving is, of gewoon voor vakantie. Als het aan mij ligt, had ik allang een oude motor of terreinwagen gekocht en was ik met de noorderzon vertrokken. Zover is het nog niet, maar voor het geval ik daadwerkelijk een keer de loterij win, houd ik op Google Maps een bucketlist bij van alle plekken op de wereld die ik ooit wil bezoeken. Ontdek mijn top vijf roadtrips. 

De Zijderoute

Ondanks dat deze reis waarschijnlijk het moeilijkst is door de lengte, het terrein en enkele conflictgebieden, staat deze bovenaan mijn lijst. Deze reis kenmerkt zich voornamelijk door de verscheidenheid aan culturen en religies, en de diversiteit aan landschap.

De Zijderoute was een gigantisch handelsnetwerk en voor een lange tijd de belangrijkste verbinding tussen Azië, het Nabije Oosten en het Mediterrane gebied. De Zijderoute kent niet één route, dus iedereen zou de reis anders kunnen indelen. Zelf zou ik starten in Venetië, de thuisstad van de bekende ontdekkingsreiziger Marco Polo. Via Istanbul steek je de (geografische) grens van Europa naar Azië over. Vervolgens beland je via de Kaukasus landen (Armenië, Azerbeidzjan etc.) en Iran in Centraal-Azië. Daar in Turkmenistan en Oezbekistan vindt je nog historische steden die in de Karakumwoestijn en aan de zijderoute zijn opgericht. Hierna reis je verder via Kazachstan en Mongolië naar China.

De reis eindigt op het oostelijk eindpunt van de Zijderoute in de Chinese stad Xi’an. In de regio ligt de oorsprong van hedendaags China en gedurende het gebruik van de Zijderoute was Xi’an de hoofdstad van China en tevens een van de grootste steden ter wereld destijds. De stad heeft vele musea en ook het bekende Terracottaleger is hier gevonden.

Dit kaartje klopt niet helemaal doordat er in Azië een hoop routes volgens Google niet mogelijk zijn.

Rondje Oostzee

Een bootgraf in Lindholmhoj (Denemarken)

Een andere reis die ik al geruime tijd wil maken, is een rondje Oostzee. Ook al is het voornamelijk de natuur wat mij tijdens deze reis trekt, kan ik het niet laten om deze reis in de lijst op te nemen. Na het bezoeken van het grafheuvellandschap en de Vikingnederzettingen in Denemarken steek je over naar Scandinavië. Hier reis je langs fjorden richting het noorden waar je onder andere Santa Claus Village (het dorp van de Kerstman) kan bezoeken en, met een beetje geluk, het Noorderlicht kan zien.

Vervolgens gaat de reis verder door Finland en beland je uiteindelijk in het Russische Sint-Petersburg. Hier staat onder andere het beroemde Hermitage, wat vroeger diende als winterpaleis voor de tsaren.

Na Sint-Petersburg kan je verschillende historische steden en kastelen bezoeken in de Baltische staten. Hierna trek je Polen en Duitsland in, waar je opnieuw historische steden en kastelen kunt bezoeken, maar ook een bezoek kan brengen aan de concentratiekampen.

Terug naar Centraal Amerika

Tropische stranden, vulkanen en ruïnes van verloren beschavingen diep verstopt in een jungle. Centraal-Amerika heeft het allemaal! Na mijn stage in Nicaragua wil ik zeker nog een keer terug naar deze regio om te reizen.

Happy memories

Zelf zou ik allereerst naar Mexico-stad afreizen. Vanuit de hoofdstad kun je al direct naar grote archeologische sites, zoals Templo Mayor (in Mexico-stad), Tula en Teotihuacan.

Langzaam verplaats je jezelf richting de Yucatán in zuidoost Mexico, en kom je langs tal van Mayasites, zoals Palenque en Chichén Itzá. In de regio zijn ook tal van cenotes te vinden. Dit zijn oude sinkholes gevuld met helder blauw water. Maya’s beschouwden cenotes als heilig en een doorgang naar de onderwereld. In deze cenotes werden ook (onder andere mensen-)offers gebracht.

Ga je zuidelijker, dan kom je in Guatemala en Belize en nog verder in Honduras en El Salvador. Ook hier zijn indrukwekkende Mayasites en prachtige koloniale steden te bezoeken. San Salvador zou een goede eindhalte zijn voor deze roadtrip, maar je zou in principe nog verder kunnen gaan. Zo zou de Incatrail in Zuid-Amerika (met locaties zoals Machu Picchu en Cusco) een goede toevoeging op deze reis zijn.

Kastelentocht door noordwest Europa

Ik houd van kastelen. Een vakantie in Europa is voor mij niet compleet zonder tenminste één kasteel. Daarom heb ik een ultieme roadtrip langs de mooiste kastelen van noordwest Europa gemaakt die door Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Schotland gaat.

Chateau Chenonceau – Val de Loire (Frankrijk)

Vanuit Nederland reis je richting de oostgrens. Als je de grens met Duitsland overgaat, zak je zuidwaarts af richting het Zwarte Woud. Terwijl je over prachtige natuurwegen rijdt kom je langs tal van leuke Duitse dorpjes en prachtige kastelen.

Je verlaat zuid-Duitsland naar Frankrijk. Heel Frankrijk ligt bezaaid met kastelen, maar het gebied wat je absoluut niet mag missen, is Val de Loire. Hier staan enkele van de mooiste chateaux, zoals Chambord en Chenonceau.

Vanuit Calais steek je de Noordzee over naar Dover. Vanuit hier maak je de reis door Engeland naar Schotland. In beide landen liggen prachtige kastelen waar wij als Nederlanders jaloers op zijn. De trip eindigt als je de veerboot terugneemt naar Nederland en je weer aan de goede kant van de weg mag rijden.

De Cliché Wanderlust-hipsterreis door Zuid-Oost Azië

Een reislijst als deze is natuurlijk niet compleet zonder een cliché wanderlust-hipsterreis door zuid-oost Azië. Sommige mensen zouden dit continent juist ontwijken om maar niet tot die massa reizende jongeren te horen, maar vergis je niet: er zijn een hoop prachtige plekken die je zeker een keer moet zien. Hoogtepunten zijn onder andere het tempelcomplex van Angkor Wat, de prachtige kust van Ha Long Bay en de stad Ayutthaya. Daarom sluit ik mijn lijst af met deze reis.

De reis neemt je mee langs prachtige landschappen en mysterieuze tempelcomplexen, historische en moderne steden. De meeste plaatsnamen kun je niet eens uitspreken! Het begint in het Noorden van Vietnam, waar je de Ho Chi Minh-route richting het zuiden neemt. Onderweg maak je omwegen langs verschillende archeologische sites. In Cambodja bezoek je onder andere Angkor Wat en vervolg je de reis naar Thailand. Hier ga je richting Maleisië en eindig je de reis in Singapore. Vanuit hier zou je in principe de reis kunnen uitbreiden door te gaan eilandhoppen in de bijvoorbeeld de Filipijnen.

Laat vooral in de reacties weten wat je van de lijst vindt en welke plekken jij nog wilt bezoeken!