“Wow, wat ben je warm en rood!” was de wekelijkse reactie op mijn gezicht in mijn eerste studentenjaar. Op het moment is iedereen er wel aan gewend dat ik na één biertje knalrood en gloeiend heet wordt. Het heeft zo zijn voordeel; ik dien regelmatig als persoonlijke handverwarmer. Niet iedereen is echter even bekend met de serieusheid van deze lichamelijke reactie. Hier wil ik graag verandering in brengen met deze blog.

Dat alcohol niet de beste invloed op je lichaam en gezondheid heeft, wisten we natuurlijk al lang. Toch kan ik er veel slechter tegen dan de gemiddelde Leidse student. Dit was gelijk duidelijk na het drinken van mijn eerste biertje op een feestje. Het voelde net alsof ik hele hoge koorts kreeg. Naast een warme, knalrode gloed over mijn hele lijf, kreeg ik ook nog hoofdpijn. En daarbij voelde het alsof mijn kater op diezelfde avond al was verschenen. Menig mede-student heeft al een keer opgemerkt dat ik gewoon meer moet zuipen om een hogere alcoholtolerantie op te bouwen. Ik wou dat het zo werkte.

Oorzaak en gevolgen van Asian glow

Helaas hebben mijn genen bepaald dat ik redelijk slecht tegen alcohol kan. Wanneer ik namelijk alcohol (ethanol) drink, wordt deze in mijn lever afgebroken door een bepaald enzym (ADH) tot een giftige stof acetaldehyde. Deze giftige stof wordt daarna onschadelijk gemaakt tot acetaat door een ander enzym (ALDH2), maar niet bij iedereen zijn deze enzymen even werkzaam. Zo komt het voor dat bij mij de alcohol juist sneller wordt omgezet tot de giftige stof door een mutatie in het enzym. Dit resulteert in een snellere alcohol-opname in het bloed zodat ik me al na twee biertjes aangeschoten kan voelen.

Visuele beschrijving hoe alcohol wordt afgebroken in de lever.

De afbreking van alcohol in de lever.

Ook kan het zijn dat het onschadelijk-makende enzym minder goed werkt of zelfs helemaal niet. Hierdoor blijft de giftige stof veel langer in mijn lever en merk ik snel dat ik moet stoppen met drinken door middel van een misselijk gevoel, hoofdpijn en soms zelfs lichte hartkloppingen over het hele lichaam. Per persoon verschilt het na hoeveel drankjes ze welke effecten voelen en ook per keer dat je alcohol drinkt kan je lichamelijk reactie heel erg verschillen.

Dit fenomeen heet ‘Asian glow’, omdat een opmerkelijk hoog percentage (rond de vijftig procent) van Aziatische mensen hier last van heeft. Hoogstwaarschijnlijk komt deze mutatie oorspronkelijk uit China en heeft het zich verspreid naar vooral Oost-Azië. Een andere naam hiervoor is de ‘alcohol flush reaction’ en ondanks dat Aziaten er relatief meer last van hebben, kan het bij iedereen over de hele wereld voorkomen.

Nadelen maar ook voordelen

Een foto van mij met een rood hoofd door Asian glow.Zoals je al leest is alcohol vrij schadelijk voor mijn lever en het blijkt zelfs DNA aan te tasten waardoor de kans op  kanker ook vergroot. Er is jammer genoeg niks wat ik er aan kan doen, behalve met mate drinken. Naast de negatieve gevolgen op mijn lichaam heeft de Asian glow ook verrassend genoeg zijn voordelen. Zo kan ik altijd mijn eigen handen opwarmen aan mijn gezicht, ben ik na twee wijntjes al aangeschoten wat me heel veel geld bespaart en kan het een leuke gespreksopener zijn. Bovendien kan het als een goed excuus worden gebruikt om niet keihard mee te hoeven zuipen. Wat betreft die knalrode gloed op mijn gezicht, die kan gelukkig worden verholpen door een groene make-up primer en foundation.

Ken jij iemand die last heeft van de Asian glow of heb je er zelf last van? Laat het me weten in de reacties; dan sta ik er niet alleen voor!