De vraag wat wil je hebben voor je verjaardag, wordt elk jaar weer gesteld. Afgelopen jaar had ik bedacht dat ik eigenlijk wel iets samen met mijn vriend zou willen gaan doen. Een excursie, workshop of iets dergelijks. Ik ben gaan googlen en kwam al snel bij een website uit waar verschillende bonnen voor dagjes uit, workshops en dergelijke worden verkocht. Mijn gedachte ging al snel uit naar iets waar ik van hou: chocola! Iets wat me erg leuk leek om te gaan doen was: werken met chocola. Ik had al eens thuis in de studentenkeuken bonbons gemaakt en ik was erg benieuwd hoe een professional het kunstje klaart.

Dus zo gezegd, zo gedaan. Ik kreeg een bonbonworkshop voor 2 personen cadeau en ben afgelopen zaterdag samen met mijn vriend afgereisd naar het pittoreske Reeuwijk voor een 3 uur durende chocolade ochtend.

De workshop begon met een heerlijk kopje koffie of thee en huisgemaakte truffels. JAMMIE! Vervolgens kregen we van een van de twee patissiers uitleg over chocolade en na ongeveer 20 minuutjes mochten we zelf aan de slag. We begonnen met het maken van karamel- en amandelvulling voor de eerste bonbons. Toen de karamel gemaakt was en dit samen met de amandelen hard stond te worden, begon het maken van de slagroomtruffelvulling. Hiervoor werd boter glad geklopt en vermengd met poedersuiker. Slagroom werd toegevoegd en als extra touch wat baileys. Dit werd in de vriezer gezet om op te stijven en we gingen door met de volgende bonbons. Een deel van de groep hield zich bezig met het temperen van de chocola terwijl het andere deel marsepeinenvullingen ging maken. Zo ook mijn vriend en ik: we bedachten marsepein met stukjes gedroogde abrikoos, triple sec, amandelen en een klein beetje citroensap. Nog drie andere vullingen werden gemaakt en verschillende vormpjes werden uitgesneden om vervolgens de vullingen in de getempereerde chocola te dompelen. Tussendoor werd uiteraard veel geproefd. Behalve de bonbons en truffels mochten we ook nog chocolade flikken maken (erg dunne chocolaatjes van getempereerde chocola uitgehard in een kunststof vorm) maken.
De truffels waren intussen opgesteven in de koelkast en ook de karamel-amandelvulling was hard geworden. Het was tijd om het chocoladedeel van de workshop te beoefenen: het doorhalen van de bonbons. Een heerlijk kliederwerkje resulteerde uiteindelijk in twee doosjes bonbons, 2 zakjes truffels en 2 zakjes chocoladeflikken en waarschijnlijk wat extra kilo’s.

Het was een ontzettend leuke workshop en ik raad iedereen aan die niet weet wat hij of zij voor de verjaardag wil hebben hier eens naar te kijken!