Het is tijd om iets op te biechten. Laatst heb ik de wereld gered. Het was een heldhaftige daad, en het was ook nog eens smakelijk en vermakelijk. Dit heroïsche verhaal begint in Den Haag, waar ik bezig was met mijn dagelijkse studenten dingen. Tot ik een uitnodiging ontving om mee te gaan naar een conscious diner in Den Haag. Lees snel verder hoe dit avontuur verder verloopt. 

De voorbereiding

Lekker hapje

Heerlijk genieten van een voorgerecht

Als onderdeel van het vrijwilligersteam van ISN Leiden ging ik mee naar het conscious diner. Ik was al eerder uitgenodigd, maar tot op heden had ik er de tijd nog niet voor vrijgemaakt. Dit keer dus wel en als vrijwilligersteam mochten wij helpen met de aftermath van het diner. Nu loop ik alleen een beetje vooruit op de zaken. Eerst was het dus tijd voor het voorgerecht en voorbereiding. De organisatie van het diner, The Conscious Kitchen, organiseert elke week een diner. Dit diner is er niet alleen om je maag te vullen, maar ook om even stil te staan bij je eigen consumptiegedrag. Dit doen zij door op woensdag (samen met vrijwilligers) eten op te halen. Het eten wordt gehaald bij de Haagse markt of Urban Farmers in Den Haag. Aan het einde van de marktdag wordt er door vele kramen voedsel weggedaan. Dit verse voedsel kunnen zij helaas niet meer verkopen. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat dit afval wordt. Nee, de mensen van The Conscious Kitchen halen het voedsel op voor het diner.

Het diner

Duurzaam hoofdgerecht

Een heerlijk hoofdgerecht om de maag te vullen en de aarde te redden

Nadat het eten is opgehaald kan er een maaltijd worden samengesteld. Aangezien het altijd afhankelijk is van wat er op de dag zelf beschikbaar is, vereist dit de nodige creativiteit. Gelukkig is dit geen probleem, want het team achter het diner heeft genoeg creativiteit. Dat bleek uit de lekkere gerechten die wij kregen voorgeschoteld. Niet alleen is het eten lekker, elk facet van het diner laat je op een positieve manier bewust nadenken over wat je consumeert. Niet alleen de bron van het eten is hier een teken van, ook de setting maakt dit duidelijk.

Er wordt gegeten in een omgetoverde gymzaal. Aangekleed met vele hergebruikte spullen wordt er een gemeenschappelijke sfeer gemaakt. Deze sfeer, waarbij iedereen welkom is, is bepalend voor het diner. Voor mij als nieuweling, was het heerlijk om gelijk als onderdeel van een gemeenschap te worden meegenomen. Iedereen die kan en wilt helpen, mag helpen. Mocht je niet willen helpen, en gewoon lekker willen genieten van het eten en het gezelschap, ook goed! Het laat je wel nadenken over je rol in het geheel. Op deze manier weet conscious kitchen (samen met de vrijwilligers) elke donderdag weer een drie gangen diner op tafel te zetten.

De wereld redden

Hard aan het werk

Maar Martijn, hoe zit dat nu met dat avontuur over de wereld redden? Dat ik de wereld heb gered is natuurlijk een kleine overdrijving. Hier moet ik wel aan toevoegen dat het initiatief van The Conscious Kitchen een heroïsche poging doet om de wereld te redden. Door gebruik te maken van producten die mogelijk afval worden, mensen bewust laten worden en de schaarse ruimte optimaal te benutten, wordt onze impact minder. Ook al klinkt dit niet zo sexy als de wereld redden door een oorlog te voorkomen, of een meteoriet te stoppen. Toch is dit precies wat nodig is om onze nalatenschap zeker te stellen. Samen met alle mensen die die avond hebben geholpen, hebben we de wereld een klein beetje kunnen redden.

Dus mocht jij ook de wereld willen redden terwijl je een lekkere maaltijd eet? Meld je dan aan bij The Conscious Kitchen als vrijwilliger bij één van de wekelijkse diners. Alleen dineren kan ook, dan wordt er alleen een kleine tegemoetkoming gevraagd.

Benieuwd naar wat voor uitjes ISN nog meer heeft? Check de facebookpagina of website

In mijn volgende blog zal ik dieper ingaan op hoe je de wereld verder kunt redden. Dit zal ik doen door een week in het leven van een student Industrial Ecology te beschrijven.