Tenzij je onlangs uit een coma komt, ben je je vast en zeker bewust van alle overheidsmaatregelen die ertoe dienen het nieuwe Coronavirus COVID-19 te vertragen (het ‘mitigatie-proces’ volgens onze premier). Omdat mijn colleges zijn afgelopen en ik geen regelmatige bijbaan meer heb, merkte ik eerst niet zoveel van de maatregelen. Maar de shit was hitting the fan toen ik wc-rollen moest gaan ronselen bij m’n vrienden en een whatsappje kreeg van een vriendin dat het echt heel onverantwoordelijk was dat ik een etentje had gehost, net voordat de nieuwe maatregelen werden verkondigd op 15 maart. We zijn nu ruim een week verder, wat kunnen we doen om actief onze medemens te helpen?

Je bent nuttig!

Voordat ik inga op wat je allemaal zou kunnen doen, wil ik toch even beginnen met een disclaimer. Voel jij je ook zo onproductief? Ik word in groepsapps overstroomd met berichtjes van mensen die zich vervelen en maar jurken gaan naaien of een instrument leren spelen. Uhm.. wat doe ik eigenlijk met m’n tijd? Moet ik ook snel een thuishobby gaan vinden? Het voelt bijna als een soort thuis-isolatie FOMO die me het gevoel geeft dat ik allemaal creatieve vaardigheden ‘misloop’. Voel je dus vooral niet slecht als je helemaal niet bezig bent met wat ik hier schrijf. Je bent al goed bezig door je te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Dit zijn alleen dingen die je kunt overwegen als je vingers jeuken na al het schrobben en je iets zoekt om je voor in te zetten in de gemeenschap.

Op landelijk niveau

Manon noemt al in haar blog Ready2Help van het Rode Kruis en “Gewoon mensen die mensen willen helpen”. Zelf heb ik me aangemeld bij laatstgenoemde. Dit initiatief is voortgekomen uit studenten die willen helpen. Spreekt dit je aan? Je kunt je opgeven via de website. Dit kunnen al kleine dingen zijn zoals boodschappen doen of de hond uitlaten voor kwetsbare groepen of zorgverleners die nu extra hard moeten werken. Maar niet alleen als je wil helpen, ook als je hulp nodig hebt of je kent iemand die een helpende hand kan gebruiken, dan kun je je hier opgeven. Je kunt natuurlijk ook meer mensen op de hoogte brengen van het initiatief! Er is ook een webpagina gemaakt om zelfrapportage te stimuleren. Omdat er niet genoeg testen zijn hebben we nu namelijk geen goed beeld van het aantal mensen die mogelijk besmet zijn. Er moeten wel genoeg mensen zijn die hieraan meedoen, vul dus zeker je gegevens in en stuur de pagina door: https://help.coronastatus.nl

Financieel steentje bijdragen in Leiden

Zzp’ers en kleinere ondernemers worden financieel flink getroffen door de uitbraak. Zoek vooral uit hoe je jouw favoriete eetwinkeltjes en horeca-plekken kan ondersteunen! Van mijn favoriete wijnbar Burgemeester Goeswijn kun je vouchers kopen die je dan weer kan gebruiken als de bar weer open gaat. Ik haal graag mijn matcha-thee bij Moers, Thee & Meer, maar gelukkig kan ik dit ook online bestellen. Koffieliefhebber? Hetzelfde geldt voor (in mijn optiek de beste..) koffietent Borgman Borgman. Ze hebben een webshop geopend waar je hun koffiebonen kan bestellen of je kunt ze afhalen in de winkel. Zelf merk ik ook dat ik geraakt wordt in m’n portemonnee. Het heeft nu geen zin om mijn concept-blogs te publiceren (zoals ‘alternatieve studieplekken in Leiden’). Mijn oppasbaantje gaat nu ook niet door, maar gelukkig houden de ouders hier rekening mee. Ik kan, vergelijkbaar met het voucher-systeem, alvast betaald krijgen voor uren die ik later dan weer inhaal. Bevind je jezelf ook in een positie dat jouw financiële situatie het toelaat om jouw werknemers vooruit te helpen? Dan zou zoiets misschien een goed idee zijn.

Sociaal in jouw ‘bubbel’

Ik heb zelf veel internationale vrienden, wat al blijkt uit m’n vorige blogs. Zeker voor hen is het een onzekere tijd. Veel uitwisselingsstudenten moesten halsoverkop terug naar huis. Maar voor mijn vrienden die hun master hier doen is het ook lastig. Ouders bellen met veel zorgen, er is veel angst en paniek binnen de community. En de sociale isolatie komt harder aan. Om toch weer terug te komen op de wc-rol, aangezien het inmiddels een symbool geworden van solidariteit tijdens de virusuitbraak. Ik woon in een studentenstudio dus ik heb geen huisgenoten, van de week appte iemand anders in het gebouw dat ze nog zes rollen wc-papier had en dat ze die kon ophangen bij iemand die het nodig had. Door dit soort acties besef je pas echt de betekenis van ons spreekwoord “beter een goede buur dan een verre vriend”. Probeer deze buur te zijn en je medemens te helpen <3

Heb jij nog tips, specifiek in de omgeving om te helpen bij burgerinitiatieven? Laat het vooral weten in een reactie!