Hoi leuke mede-studenten,

De meeste jongeren van onze leeftijd zijn behoorlijk reislustig en zien het liefst zo snel mogelijk alle prachtige plekken die de wereld ons te bieden heeft. Een leuke manier van reizen is via een citytrip. Je gaat er even lekker een paar dagen tussenuit om een (vaak buitenlandse) stad te leren kennen. Ik heb drie steden op een rijtje gezet die (naar mijn bescheiden mening) heel erg de moeite zijn om een keer mee te pakken als je van plan bent een paar dagen weg te gaan.

De ‘out of the box’ citytrip: Sint-Petersburg

Rusland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij het woord ‘vakantie’, maar onderschat de pracht van deze bestemming niet. Sint-Petersburg staat bol van de oude Russische cultuur, maar dan wel met een westers tintje. Het centrum is redelijk overzichtelijk en er is een hoop te zien en te beleven. Een van de mooiste gebouwen is de Kerk van de Verlosser op het Bloed (onderstaande foto) die vanbinnen helemaal betegeld is met mozaïek. Russisch-orthodoxe kerken staan bekend om hun pracht en praal en ik vond het erg leuk om de vele kerken te bezoeken. Daarnaast zijn er meer dan 120 museums, waaronder het wereldberoemde Hermitage en 50 theaters. Voor de cultuurliefhebber is Sint-Petersburg dan ook de place to be.

Daarnaast is het eten in Rusland niet duur en er zijn een hoop leuke restaurantjes te vinden. Als je even genoeg hebt van het traditionele Russische eten is Jamie’s Italian een aanrader. Op het gebied van uitgaan is Rusland tot slot verrassend en zeker niet saai. Denk aan massa’s karaokebar’s en strippers en dan heb je de gemiddelde uitgaansstraat in Sint-Petersburg wel redelijk samengevat. Sint-Petersburg is een ontzettende aanrader als je graag een keer iets heel anders ziet dan het all-inclusive resort in Turkije. Let wel even op het feit dat je een visum nodig hebt, dit kost namelijk nog wel wat werk.

 

De klassieke citytrip: Rome

Oud maar goud, deze bestemming kan gewoon niet misgaan. Ik ben in november op citytrip gegaan naar het oude Rome en verrassend genoeg hadden we toen nog heerlijk weer. Een afrader is om in het hoogseizoen (zomervakantie) te gaan, want dan is het er erg heet en héél erg druk. Rome staat natuurlijk bekend om de prachtige Trevi fontein, het Colloseum en het Forum Romanum. Deze bezienswaardigheden zijn zeker een bezoekje waard, maar sla ook de (iets minder toeristische) Villa Borghese en domus aurea niet over. Villa Borghese is een groot stadspark, waarvan je een prachtig uitzicht op Rome hebt. Daarnaast zijn in alle uithoeken van het park mooie kunstwerken te vinden. De Domus Aurea (het gouden huis) is het ondergrondse, deels in ere herstelde, oude paleis van keizer Nero. Je gaat hier ondergronds met een gids om de overblijfselen van dit gigantische complex te bekijken. Niet zo’n fan van cultuur? Als foodliefhebber kan je je hart in Rome ook ophalen. Zoek vooral de kleinere pizzeria’s met lange rijen Italianen voor de deur waar je ’s middags een vierkant stuk pizza kan kopen.

De verrassende citytrip: Porto

De laatste stad in het lijstje is de Portugese havenstad Porto. Deze stad staat bekend als geboorteplaats van de welbekende port(o) wijn. In deze stad zijn dan ook vele porthuizen te vinden waar je kan genieten van deze drank. Behalve port drinken is er natuurlijk nog veel meer te doen. Het oude centrum staat al enige tijd op de werelderfgoedlijst en niet zonder reden, de meeste huizen zijn helemaal betegeld met felle tegeltjes wat een ontzettend leuk beeld geeft. Voor een mooi uitzicht (onderstaande foto) kan je de Torre dos Clérigos beklimmen, een hoge toren voor iedereen zonder hoogtevrees. Het is ook mogelijk om met een historische tram naar het strand te gaan, wat alleen al de moeite waard is voor de tram-beleving.

In Porto kan je tot slot ook heerlijk dineren en Portugese tapas is een aanrader. Op de laatste dag aten wij voor 13 euro p.p. (eten en drinken) een heerlijk tapasmenu bij een restaurant genaamd Folias de Baco aan de Rua dos Caldeireiros 136. Ook om uit te gaan kan je in deze Portugese stad je hart ophalen, er zijn namelijk genoeg gezellige clubs en bars te vinden. Is de club vol? Dan drinken de Portugezen gewoon op straat een drankje.

Wat is jouw favoriete citytrip bestemming?