Hallo student,

De meesten van ons spenderen de meeste tijd studerend in de bieb, feestend in de hifi en soms zittend op ons kleine studentenbalkonnetje. Eigenlijk jammer, Leiden heeft namelijk een prachtige tuin te bieden, waar iedere student gratis gebruik van mag maken. ‘Een tuin, saai,’ hoor ik je denken, maar ik beloof je dat ik in de komende 300 woorden uit ga leggen waarom de Hortus echt een bezoekje waard is. De Hortus heeft zowel kassen als buitentuinen, dus je kan hier zowel in de winter als in de zomer terecht. 

1. Je hoeft niet meer bij elkaar op schoot te zitten in het van der Werf park.

Bij elke zonnestraal duikt heel Leiden ’s middags het park in, waardoor in parken zoals het van der Werf de voeten van je buurman bijna in je neus zitten. Helemaal nergens voor nodig, want je kan ook heerlijk in de hortus zitten. Er staan verschillende bankjes en er is meer dan voldoende ruimte om je picknickkleedje neer te leggen. De tuinen in de Hortus staan vol met prachtige bloemen en bloesembomen. De tuin is opgedeeld in verschillende thema’s, dus er is voor iedereen wat wils. Soms staat er in de zomers zelfs een foodtruck waar je lekker frisse drankjes en taart kan kopen. Do I need to say more?

2. Je kan op je CV zetten dat je houdt van cultuur en geschiedenis als je de hortus bezoekt.

De Hortus is namelijk de oudste botanische tuin van Nederland en zelfs van West-Europa, gesticht in 1590 in de Universiteit van Leiden. Er bloeien veel bijzondere planten, waaronder dit levende fossiel. Daarnaast zijn er elke maand wel activiteiten en tentoonstellingen. Mijn favoriet is de midzomernacht op 21 en 22 juni, de Hortus is dan tot laat geopend. Daarnaast zijn er kleine voorstellingen, muziek en kan je heerlijke wijn drinken.

3. In de kassen waan je je in een sprookjeswereld.

Misschien ben ik de enige die het gevoel heeft dat ze in een real life Jurassic Parc loopt, maar de reusachtige bomen zijn heel indrukwekkend. In de Victoriakas zijn daarnaast waterleliebladen zo groot dat er een baby op kan zitten (true story) en er vliegen vlinders zo groot als je eigen hoofd rond. In de Hortus kan je weer even kind zijn en je verwonderen over de planten die op de aarde voorkomen.

Mocht je dus een keer de tijd hebben, breng dan een bezoekje aan deze zeldzame oude tuin, ik garandeer je dat je er geen spijt van krijgt. Wat is jouw favoriete plek in de Hortus?