De laatste maanden stonden in het teken van ELLE, mijn tweede stageadres. In mijn eerste week vroeg ik mijn kersverse begeleider of het mogelijk was om langere stukken te schrijven, een paar dagen later mocht ik al aan de slag met een eigen reportage. Ze had zoiets van: ga het maar eens uitproberen, bewijs maar dat je het kunt. En dat is min of meer gelukt want daarna volgde nog een geweldige opdracht en nog één… en nog één. Zelfs een tripje naar Londen om iemand te interviewen. Ik heb geluk gehad met zo’n redactie: ik was sowieso al dankbaar voor iedere klus maar dat je als stagiair volledig meedraait met de redactie – dat is best tof. En geloof me, niet op iedere redactie is dat vanzelfsprekend. Ik ben ook gewoon een workaholic hoor…dus hoe uitdagender de klus, hoe meer ik in mijn nopjes ben. Als je het eindproduct een paar maanden later terug ziet (en voelt!), geeft dat je een GIGANTISCHE kick.

Drie maanden stage lopen is kort en intensief: je raakt geacclimatiseerd, de redactiecultuur is je niet vreemd meer en voor je het weet is het tijd om te gaan. Na deze ervaring bij ELLE heb ik besloten om gewoon maar eens te beginnen met afstuderen. Ik heb het idee dat ik nu wel weet hoe het er in de journalistieke praktijk aan toe gaat en hoe eerder ik afstudeer, hoe eerder ik er zelf ook echt aan kan deelnemen. Zonder het etiketje ‘stagiair’.

Vorige week “vierden” we mijn afscheid bij ELLE, met een redactieborrel en zelfs een korte speech en terwijl ik nipte aan mijn afscheids-Corona bedacht ik me hoe vreemd het is zo gehecht te raken aan de routine, aan de plek (naast de bloemenmarkt in Amsterdam) en de mensen. Binnen twaalf weken. Met een goede beoordeling op zak ga ik me de komende tijd storten op de theorie (om af en toe terug te keren naar de redactie voor mijn onderzoek). En ELLE? Ik heb dan wel afscheid moeten nemen van mijn stagetijd daar, maar ik blijf verbonden aan het tijdschrift als freelancer. Dit is weer een heel ander hoofdstuk. Waarover later meer!

Dank, beste ELLE’s! 🙂

Kijktip: de film Elles met actrice Juliette Binoche waarin ze een (Franse) ELLE-journaliste speelt. Scoort dan wel niet hoog op de IMDb-lijst (een lullige 5.7), maar is best vermakelijk. Vooral als Juliette Binoche je favoriete actrice is.