Leiden herbergt ontzettend veel leuke plekken, maar je moet ze wel weten te vinden. Ik zie mezelf na 3,5 jaar studeren en wonen in deze stad als een local en maak je dan ook graag wegwijs.

Een tijdje geleden ontdekte ik op een zonnige namiddag de Leidse parel genaamd de Boekenzolder. Een soort boekenopslag op een industrieterrein waar je boeken van alle genres kan vinden. De Boekenzolder is een liefdadigheidsinstelling die lezen wil bevorderen en analfabetisme en boekenvernietiging wil tegengaan. Je mag hier voor een kleine vrijwillige bijdrage per persoon 10 boeken uitzoeken die je mee naar huis mag nemen. Als je ze gelezen hebt mag je ze als pronkstuk in je kast laten staan, doorgeven aan een vriend of terugbrengen naar de Boekenzolder. Ik heb hier al talloze mooie boeken gevonden en raad deze boekenhotspot dus ook van harte aan iedereen aan.

De collectie van de Boekenzolder

Een paar voorbeelden van boeken die ik hier onlangs gehaald heb zijn Enders, de reeks van de Da vinci Code (speciale uitgave), boeken van Karin Slaughter en een boek over hoe je bonsais moet kweken (altijd handig). Bijna ieder boek is hier wel ergens te vinden, zowel oude als nieuwe boeken. Ze hebben ook een (ietwat gedateerde) afdeling kookboeken, buitenlandse boeken en een kinderhoek. Voor de criminologen onder ons is er ook een hoop vakliteratuur te vinden (bijvoorbeeld ‘de ontknoping’ over een grote fraudezaak). Waarschijnlijk is er voor andere studies ook veel interessants, maar als criminologiestudent kan ik daar weinig over zeggen. Het publiek van de Boekenzolder is ontzettend divers, zo vind je er 80+ers, studenten, verliefde stelletjes en moeders met kinderen. Deze mix aan mensen is ook een van de dingen die de boekenzolder zo leuk en toegankelijk maakt.

De Boekenzolder ziet er van buiten niet erg uitnodigend uit, maar ik beloof je dat je geen spijt gaat hebben van een bezoekje. Je vind de Boekenzolder op de Admiraal Banckertweg 21, 2315SR in Leiden. Vergeet voor je donatie geen contact geld mee te nemen, pinnen kan je hier namelijk niet. En het allerbelangrijkste: neem een grote, sterke tas mee, want ik beloof je dat je niet zonder 10 prachtige nieuwe boeken naar buiten loopt.

De Boekenweek

Fun fact: de Boekenweek is momenteel ook in volle gang (tot zondag 31 maart). Het uitgelezen moment om je leesbril weer uit de kast te trekken. Het thema van deze boekenweek is ‘de moeder de vrouw’, met een boekenweekgeschenk van Jan Siebelink. Met dit boekenweekgeschenk reis je op zondag de 31ste gratis met de trein, ook nog mooi meegenomen dus.

Ben jij al ooit bij de Boekenzolder geweest en zo ja, wat is het beste boek wat je hier hebt gevonden?