De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Woensdag 17 maart is het zover, dan mag je een vakje rood gaan maken in het stemhokje. Maar, wat moet je stemmen? Ik help je op weg met het maken van jouw stemkeuze.

Ik kan me heel goed voorstellen dat het maken van deze keuze niet meevalt. Zoveel partijen en standpunten, welke past bij mij? Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen in Nederland die je hierbij helpen. Te beginnen met stemwijzers, daar hebben we er een heleboel van. Allereerst de StemWijzer, waarbij je je voorkeur test aan de hand van 30 stellingen. Ik vind deze stemwijzer heel prettig, bij elke stelling staat namelijk uitleg over de stelling en over wat de partijen er precies van vinden. Daarnaast heb je ook de Partijenwijzer, op basis van 12 thema’s kom je er achter welke partijen het beste bij jouw ideeën passen. Tot slot heb je ook nog de Stemchecker, deze is ontwikkeld door de Volkskrant. Ik heb ze allemaal ingevuld en kreeg overal hetzelfde resultaat, dus dat gaat goed haha.

Lezen, luisteren en kijken

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om erachter te komen wat jij wil stemmen. Je kan bijvoorbeeld naar politieke podcasts luisteren, zoals Polititia van Titia Hoogendoorn. Hierin word je alles verteld wat je in aanloop naar de verkiezingen moet weten. Titia schreef ook al een boek over de verkiezingen, hierin legt ze uit hoe het Nederlandse politieke systeem werkt en hoe jij het beste kan bepalen wat je gaat stemmen. Ik heb dit boek zelf ook en vind het echt een heel prettig boek. Het leest lekker weg en alles is heel erg duidelijk beschreven. Tot slot zijn er in de aanloop naar 17 maart ook regelmatig debatten op tv. Op 28 februari is het RTL-verkiezingsdebat, zes partijen gaan met elkaar in debat.

Tot slot kan je ook altijd de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen doorlezen, dat is een heel saai en tijdrovend werkje. Ik raad je dan ook aan, dat als je dat gaat doen, je zoekt naar specifieke onderwerpen in hun programma’s. Dus bijvoorbeeld de afschaffing van het leenstelsel, dit vergelijk je per partij door te kijken in hun programma’s.

Wat vind ik belangrijk?

Tot slot is het goed om te bepalen wat jij tijdens de verkiezingen belangrijk vindt. Voor mij zijn sommige standpunten veel belangrijker dan anderen. Ik vind het klimaat en cultuur bijvoorbeeld heel belangrijk. Dus stel dat ik het bij een partij met heel veel standpunten eens ben, maar ze hebben hele andere ideeën over klimaat en cultuur dan ik, dan ga ik alsnog niet op ze stemmen. Dus bepaal dat vooraf voor jezelf.

Dit geldt ook voor de persoon van de partij waar je op stemt, wat vind je daar belangrijk aan? Moet dat een vrouw zijn, juist een man, een jong iemand, een ouder iemand of iemand met een meer diverse achtergrond? Neem ook dat mee bij je besluit en maak zo een weloverwogen keuze in dat hokje op 17 maart.

Ik hoop dat ik je geholpen heb met deze tips en laat je stem vooral horen op 17 maart! Wist je trouwens dat je ook lid kan worden van een politieke (jongeren)organisatie? En, heb jij nog tips voor mij?