Grote kans dat je ‘m weleens op het internet bent tegengekomen: het doodgewone notitieboekje dat ineens is omgedoopt tot de superhippe ‘bullet journal’. Een klein half jaar geleden heb ook ik een poging tot deze rage gewaagd, en ik ben helemaal om! Ik gebruik mijn journal nog elke dag, en ik laat jullie graag zien hoe ik mijn leven plan!

Wat is een bullet journal?

Laten we beginnen bij het begin. Een bullet journal is eigenlijk niets meer dan een notitieboekje. Je kan het zien als een soort mengvorm tussen een agenda, planner en dagboek. Je kunt hem vullen met bijvoorbeeld weekoverzichten, to-do lijstjes, opmerkingen of leuke quotes die je tegenkomt. Maar het belangrijkste is dat je hem kan costumizen zoals jij zelf het prettigst vindt. Niets is fout, alles mag.

Is het iets voor jou?

Al zolang ik me kan herinneren ben ik onafscheidelijk met mijn agenda. Ik plande, streepte met mijn markeerstift alle to-do’s door en schreef af en toe een leuke songtekst in de kantlijn.

Maar ook als je niet zo’n planner bent is het leuk om de bullet journal uit te proberen. Wil je simpelweg meer orde in je leven? Maak je al weleens lijstjes? Vind je papier soms nog fijner dan een computerscherm? Als je één van deze vragen met ja kan beantwoorden, dan is het een poging waard.

Tip: Hoewel er natuurlijk richtlijnen zijn, ‘moet’ je niks. Denk na, probeer uit, en kom erachter wat voor jou het allerbeste werkt. Het is niet voor niets een blanco boekje.

Hoe ik mijn bullet journal gebruik

maand pagina voor studenten

Het duurde even voordat ik een format had gevonden dat voor mij werkte, maar ik ben nu zeker tevreden! Aan het begin van elke maand maak ik een introductiepagina, meestal haal ik mijn inspiratie hiervoor van Pinterest. Niet nodig natuurlijk, maar ik vind het leuk om naar iets vrolijks te kunnen kijken.

Daarnaast maak ik altijd maand- en weekplanningen. Het is heerlijk om in één oogopslag te kunnen zien wat voor opdrachten en afspraken je deze maand en week allemaal hebt. Ik gebruik hiervoor verschillende kleurtjes. Zo staat oranje bijvoorbeeld voor deadlines.

Om iets meer grip te hebben op mijn studie zelf, maak ik ook per blok een overzicht. Elk studieblok duurt bij mij ongeveer 3 maanden, en met deze pagina kan ik in één oogopslag zien wanneer ik bijvoorbeeld tentamens of deadlines heb. Naast mijn bullet journal heb ik trouwens ook nog een gewone agenda, puur om ver vooruit te kunnen plannen. Maar daar doe ik tegenwoordig vrij weinig mee.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Zelf heb ik geen pagina voor mijn studierooster, omdat mijn rooster van week tot week verschilt. Als dat niet zo was, zou ik dat zeker doen. Om eerlijk te zijn, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je pagina’s toevoegen waarin je je budget en uitgaven, je cijfers of je studietijd bijhoudt. Zelf heb ik bijvoorbeeld nog een (niet-studie gerelateerde) maandelijkse habit-tracker en een pagina waarop ik blije momentjes bijhoud.

Tip: Ik kies er bewust voor om niet teveel dingen bij te houden, omdat niet alles voor mij toegevoegde waarde heeft. Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen zin om mijn uitgaven op te schrijven, of bij te houden hoelang ik elke dag studeer. Onthoud: je journal is er voor rust in je hoofd, niet voor extra stress.

Omdat ik hou van creatief bezig zijn, vind ik het leuk om verschillende layouts uit te proberen. Layout-inspiratie haal ik van het internet. Zo is YouTube een heerlijke inspiratiebron (check bijvoorbeeld BohoBerry voor prachtige layouts en Caitlin’s Corner voor studententips). Beter goed gejat dan slecht verzonnen ;).

Tip: Done is better than perfect! In het begin was ik steeds bang om fouten te maken, maar geloof me: dat gaat je sowieso gebeuren. Volgende keer beter. Het hoeft niet perfect te zijn.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om een poging te wagen! En geloof me: ook voor niet-studie gerelateerde dingen is een bullet journal heerlijk! Meer tips kun je vinden op de officiële Bullet Journal website.