Den Haag, een prachtstad met veel historie, gezelligheid en evenementen om te bezoeken. In de zomermaanden komt de stad echt tot leven en is er van alles te beleven. Maar heb je even behoefte aan rust in de drukte van stad? Dan zijn hier drie plekjes waar je helemaal tot rust kan komen.

De rust pakken in een levendige stad is iets waar iedereen weleens aan toe is. Zo zijn er in Den Haag vele parken en bossen te vinden waar je terecht kan. Voor mij als student wonende vlakbij Den Haag HS is het soms nodig om de studentenkamer te verlaten. Om op zoek te gaan naar wat stilte. Je kunt dan goed terecht in Scheveningen om uit te waaien, maar soms wil ik juist stilte. Dan wil ik dat de bomen de wind voor mij vangen, elke decibel aan herrie even weglaten. Daarom drie groene plekjes waar de je de rust kunt vinden in een drukke stad.

Het Haagse Bos, rust in hartje Den Haag

Toen ik in Den Haag kwam wonen was dit de eerste plek die mij opviel. Pal naast Den Haag Centraal en op vijf minuten lopen van campus Wijnhaven is het Haagse Bos. Vanaf Den Haag Centraal is het haast niet voor te stellen, maar na een paar stappen het bos in verdwijnt al het geluid van het verkeer. Dit is echt een ideaal plekje om tijdens het aankomende studiejaar alles achter je te laten. Als je ver doorloopt het bos in, kan je ook nog Paleis Huis ten Bosch zien. Wie weet, als je het lief vraagt mag je ook nog naar binnen.

Het Haagse Bos, rust in Den Haag

Wandelen tussen diplomaten op Landgoed Clingendael

Nog een aanrader is Landgoed Clingendael, voor mij als student Internationale Betrekkingen en Organisaties is dit landgoed van dubbele waarde, omdat hier ook het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael is gevestigd. In dit instituut wordt onderzoek uitgevoerd. Ook worden hier interessante lezingen gegeven over de Nederlandse buitenlandpolitiek.

Om met een koel hoofd besluiten te kunnen nemen, is het soms nodig om een wandeling te maken. Vandaar dat het Landgoed ook vrij groen is en een aantal wandelroutes heeft. De Japanse tuin is een beroemde tuin van Landgoed Clingendael, maar deze staat nog steeds op mijn bucketlist, omdat deze maar acht weken per jaar te bezoeken is. Dit jaar gaat de tuin nog open van 14 oktober tot en met 29 oktober.  Schrijf het op in je agenda, mocht je willen genieten van wellicht het mooiste natuurplekje in Den Haag.

Duingebied Meijendel houdt de stad droog en bewaakt de rust

Een eind uit het centrum en bijna buiten Den Haag vind je het duingebied Meijendel. Tijdens mijn minor Sustainable Development heb ik een excursie naar dit gebied gemaakt. Sindsdien ben ik vaak teruggekomen (ondanks dat het 45 minuten fietsen is vanaf Den Haag HS). Omdat dit gebied een aardig stuk van het centrum verwijderd is, is het meestal ook vrij rustig. Zeker in de zomermaanden kan je hier rust vinden. Het bosgebied waar je rond kunt lopen is ook lekker koel. Na afloop van je meditatiesessie kan je terecht in het pannenkoekenrestaurant de Boerderij, naast het bezoekerscentrum.

Duingebied Meijendel Den Haag, rust in Den Haag

Help deze student aan meer groene oases

Naast mijn top drie zijn er natuurlijk nog vele andere groene oases in Den Haag. Hierboven zie je een deel van de Landgoederenroute. Daarnaast zijn er vast nog genoeg parkjes waar je even lekker kunt zitten.

Landgoederenroute, rust in Den Haag

Welke verborgen pareltjes ken jij in Den Haag? En wat is volgens jou de beste plek om tot rust te komen in Den Haag om fris aan het studiejaar te beginnen?