Het is weer zover, één van je huisgenootjes gaat ervandoor. Ze is volwassen, gaat een master doen of is gewoon klaar met julie. Kortom: ze vliegt uit! Zodra jij en de andere resterende huisgenoten dit verdrietige nieuws horen, wordt er direct een datumprikker in de huisapp gegooid: tijd voor een hospiteeravond. Ik neem je mee op een hopsiteeravond vanuit de ogen van de bewoners.

Voorbereiding: hospiteerbericht, uitnodigingen en inkopen

Als de datum geprikt is, kan er een berichtje in diverse facebookgroepen worden gegooid. Zoekt-kamer-in-Leiden, Leiden Housing, en alle hospiteerpagina’s van de verenigingen. Het moet zeker zijn dat iedereen het grote nieuws weet: HUIZE X HOSPITEERT!

De mails stromen binnen en het kaf wordt van het koren gescheiden. Spelfouten? Hobby’s alleen ‘dansjes en drankjes doen, maar ook zeker lekker een theetje drinken op de bank’? Niet vindbaar op sociale media? Die mensen krijgen een ‘vriendelijk bedankt-mailtje. De rest wordt (soms na een grondige facebook stalk sessie) uitgenodigd.

Ronde 1: Voorstelrondje!

De drankjes en chips zijn gehaald en de stoelen in een soort verjaardagskring gezet: het huis is klaar voor ontvangst. De hospitanten worden vanaf 20:00 uur verwacht. Om 19:30 gaat de bel al: de eerste persoon is een halfuur te vroeg, want dacht hier waarschijnlijk voordeel uit te halen. In werkelijkheid volgt een ongemakkelijk halfuur waarin het hele huis met die ene hospitant aan het wachten is op de rest. Ook zeggen er nog een paar last-minute af. Erg jammer, maar the show must go on.

Eerst maar even een voorstel- en vragenrondje. Van tevoren was er in huis al discussie over welke vraag we gaan stellen. Wat vertelt je meer over wat voor persoon iemand is? “Welk verkeersbord ben jij”, of toch beter “Waar zie je jezelf over tien jaar?”. Verbazingwekkend genoeg toch echt de eerste vraag, want bij nummer twee geeft iedereen hetzelfde antwoord (een leuke baan, leuk huis, en hopelijk een leuke partner). Hierna volgt nog een rondleiding door het huis, waarbij je als huisgenoot vaak gelijk spijt hebt dat je je kamer niet even hebt opgeruimd.

Op een laptopje worden nog even foto’s erbij gepakt: want wie was nou precies wie?

Veel huizen hospiteren in twee of meer rondes. Het huis trekt zich na ronde één even terug op een kamer en het roddelen begint. Iedereen kakelt door elkaar. Uiteindelijk roept de huisoudste iedereen tot de orde. Het rijtje wordt afgegaan en iedereen geeft hun meningen, waarna er wordt gestemd. De spanningen lopen soms al hoog op, maar het is een democratie: meeste stemmen gelden.

Vervolgens moet iemand van het huis zich opofferen om het slechte nieuws te gaan vertellen. De namen van de afvallers worden opgenoemd. Zelf verstop ik me op dit moment het liefst op het toilet, zodat ik de ongemakkelijkheid mis. Niet iedereen staat gelijk op om weg te gaan, sommige mensen blijven nog ongemakkelijk zitten. Had ik al gezegd dat dit moment heel ongemakkelijk is?

Ronde 2: En de winnaar is…

Op naar ronde 2! Meestal een soort doorwissel idee, of ander nog een aantal vragen. Iedereen krijgt nu zijn persoonlijke favorieten. Het proces herhaalt zich, wel inclusief terugtrekken, overleg en stemmen. Dit keer wordt er gezegd wie het is geworden! Dit wil eigenlijk iedereen wel doen, want je maakt iemand blij. Als je de gelukkig bent begin je je praatje natuurlijk met een welgemeende ‘heel erg bedankt dat iedereen er was, het was een hele lastige keuze…’ waarna je bekendmaakt wie de kamer heeft gekregen, als een soort prijsuitreiking. In sommige huizen worden hospitanten naar huis gestuurd en later gebeld, maar als er snel kan worden beslist, is dit wel leuker om te doen.

Het feest kan beginnen! Op een hospiteeravond zijn alle huisgenoten beschikbaar en dus wordt er altijd na het hopsiteren nog een feestje gevierd!

Ingestemd: Tijd voor een feestje!

De afvallers vertrekken (weer ongemakkelijk; ze waren wel echt leuk, maar daar hebben ze niets aan om dat te horen natuurlijk) en het feest kan beginnen! De overige drankjes gaan op, muziek gaat aan en de nieuwe aanwinst wordt gevierd met een eerste avondje hifi, Next of Roebels!

Dit is tenminste een beetje hoe het er bij ons aan toe gaat. Hebben jullie wel eens een hospiteeravond bijgewoond en heb je daar een grappig verhaal over? Laat het me weten in een reactie!