Ben jij aankomend student in Leiden, en op zoek naar een kamer? Dan weet je vast al dat hospiteren hier de beste manier is om een huis te vinden. Heb je nog nooit gehospiteerd, of wil het nog niet echt lukken tijdens hospiteeravonden? Lees dan verder!

Hoe pak je het hospiteren aan?

Het vinden van jouw perfecte stulpje begint natuurlijk online. Via Kamernet en Facebook (de bekendste pagina is Zoekt kamer in Leiden Community) reageer je op een advertentie, waarna je wel of niet uitgenodigd wordt. Vertel in je berichtje kort iets over jezelf, je studie en je hobby’s. Als je via Kamernet reageert, zorg dan dat je een foto toevoegt, of een link naar je social media pagina. Probeer een niet al te standaard berichtje te maken. Je wilt natuurlijk een beetje opvallen tussen alle mails!

Je wordt uitgenodigd en nu?

Heb je geluk en word je uitgenodigd? Zorg dat je niet veel te vroeg bent (awkward) maar ook niet te laat. Neem geen cadeautje mee voor de huisgenoten, dan word je meteen als slijmbal bestempeld. Probeer het woord ‘gezellig’ te vermijden, bij sommige huizen is dat een verboden woord tijdens hospi’s.

De gevreesde voorstelronde

De structuur van meeste hospiteeravonden ziet er het zelfde uit: alle hospitanten komen tegelijk naar het huis toe, en als eerst vertellen de huidige bewoners wat over zichzelf. Na een voorstelronde (jouw verhaaltje kun je natuurlijk thuis al verzinnen) krijg je meestal nog een paar vragen. Wees voorbereid op de meest krankzinnige vragen. Van ‘Als je een verkeersbord kon zijn, welke was je dan?’ tot ‘Wie uit deze kamer neem je mee naar een onbewoond eiland?’. Als je écht geen leuk antwoord weet, zeg dan toch gewoon iets onbenulligs. Alles is immers beter dan ongemakkelijk met een rood hoofd te zitten stamelen. Besef je dat het antwoord op die vragen niet echt uitmaakt, jouw spontaniteit en de manier waarop je vertelt zijn veel belangrijker.

Wees jezelf tijdens het hospiteren

Na een paar vragen en een kort overleg van de huidige huisgenoten wordt een deel van de studenten vaak weggestuurd, zodat met een klein groepje verder gepraat kan worden. Zorg dat je af en toe aan het woord komt, maar ga niet iedereen overschreeuwen. En ook al klinkt het lekker cliché: wees gewoon jezelf en ga niet overdreven cool doen. Als uiteindelijk de keuze niet op jou valt, treur dan niet. Waarschijnlijk was dit huis gewoon niet ideaal voor jou. Volgende keer beter, toch? Succes!

Heb jij nog tips hoe je het hospiteren aanpakt? Laat ze weten in de comments!