Het LUGO is het Leiden University Green Office. Zegt dat je nog altijd niks? Wees gerust, mij zei het eerst ook niets. Totdat ik in aanraking kwam met de ontzettend leuke drinkflessen van de uni. Ik kocht er meteen een hoop in allerlei verschillende kleuren (twee eigenlijk) en vroeg me toen af of de uni nog meer deed aan ‘groener’ leven. 

Join the pipe

Het antwoord is dus ja. The Green Office is begonnen in 2010 in Maastricht en is sindsdien op veel plekken over de wereld overgenomen. Dit met het doel om studenten meer te betrekken bij thema’s als duurzaamheid en afval. Zoals ik al eerder zei leerde ik het LUGO voor het eerst kennen door hun wateractie. In samenwerking met Join the Pipe (een organisatie die onder andere vers drinkwater in Kenia verzorgt) investeerden ze in waterpunten over de hele universiteit en herbruikbare flessen. Op deze manier hopen ze de verspilling aan plastic flesjes aan te pakken.

Doen ze nog meer?

Na een korte zoektocht op het internet kwam ik erachter dat ook dit antwoord ja is. het LUGO is ook verantwoordelijk voor de afvalscheiding (die ik zelf vet onduidelijk vind, sorry) en voor boekenkasten met herbruikbare samenvattingen en boeken (om papierverspilling tegen te gaan). Daarnaast is er op hun website een categorie met vegan recepten te vinden en kan je voedsel ophalen wat anders weggegooid zou worden in de supermarkt. Bezige bijtjes dus, de mensen van de LUGO.

Waarom is dit zo belangrijk?

Je kan nu wel bij jezelf denken ‘duurzaam = saai’, maar duurzaamheid is ook voor jou belangrijker dan je denkt. Die lekkere stranden op Bali waar je na je hertentamens heerlijk in de zon gaat bakken? Die kan je op je buik schrijven door de grote hoeveelheden plastic. Daarnaast blijkt al dat plastic ook niet zo lekker voor je gezondheid te zijn. Ik kan nog duizenden redenen noemen waarom duurzaam leven wel belangrijk is, maar ik ga voor de bondigheid van dit artikel nog een probleem voor je uitlichten, namelijk klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde is er meer kans op extreme weersomstandigheden, misoogsten en stijgt de zeespiegel.

Dus, wanneer loop jij een keer binnen bij de LUGO? Je kan ook kijken op hun Facebook om de LUGO activiteiten in de gaten te houden.