De stage, een beladen concept. Voor de één een prachtige ervaring waarin deze persoon zichzelf heeft kunnen ontplooien en diens eigen CV dusdanig heeft verreikt dat na het afstuderen een zwembad aan banen voor diens voeten lag. Voor de ander een horror periode en een trauma aan de woorden ‘koffie’ en ‘kopieermachine’ plus een dikke aversie voor ‘the nine-till-five working life’. Mijn ervaringen met stages, ik heb er inmiddels drie voltooid, zijn gemengd. Sommige stages waren fantastisch en zou ik zo overdoen. Andere stages bezorgen mij nog nachtmerries. Graag geef ik je wat tips voor het vinden van jouw droomstage én voor het ontwijken van een half jaar á la The Devil Wears Prada.

Tip 1. Kies de geschikte tijd om stage te lopen

Op het HBO, mijn eigen vooropleiding, is stagelopen over het algemeen een verplichting. Zelf moest ik twee maal een half jaar. Tijdens deze stage is het de bedoeling dat je als student kennis maakt het met werkende leven en voelt hoe je als mens bevalt. Ook is het mogelijk om erachter te komen wat je nu precies leuk vindt en of je op de goede richting zit qua studie. Ook is het vaak mogelijk om af te studeren bij een bedrijf tijdens een stage.

Als je echter geen verplichte stageblokken hebt kan het lopen van een stage erbij in schieten. Toch is het dan tijdens de masterfase wel een aanrader om toch werkervaring op te doen bij een bedrijf. Werkervaring is tegenwoordig tijdens sollicitaties bijna even belangrijk als diploma’s. Kies dan echter wel wijs. Wellicht is er een afstudeerstage mogelijk bij een bedrijf, bij CSM in ieder geval wel. Anders is een stage tussen het afronden van je mastervakken en je scriptie wellicht een idee. Zorg ervoor dat wanneer je kiest voor uitloop van je master, je een stage kiest die zinvol is.

Tip 2. Kritisch sollicitatiegesprek

Tijdens de stage is de kans aanwezig dat je als slecht-betaalde slaaf aan de slag moet, als je al betaald wordt. Maar dan leer je wel het klappen van de zweep. Plus, de meeste bedrijven vinden het hartstikke leuk dat jij als stagiair aan de slag gaat en willen er voor jou ook écht iets van maken. Toch wil ik je op het hart drukken om kritisch te zijn tijdens je sollicitatiegesprekken. Een stage moet tot op zekere hoogte wel bij jou passen als persoon. Om te voorkomen dat je ergens voor tekent waar je spijt van krijgt is het cruciaal dat je controlevragen stelt tijdens je sollicitatie. Een drietal voorbeelden zijn:

 ‘Hoe ziet de dag van een stagiair eruit?’

‘Op welke manier word ik als student uitgedaagd in deze functie?’

‘Waar kan ik als student met al mijn vragen en opmerkingen terecht?’

Twee goede afspraken voor het garanderen van succesvolle stage voor beide partijen zijn de volgende:

– We zetten de werkafspraken op papier; alle werkzaamheden worden vastgelegd. Op die manier kun je als stagiair aanspraak maken op je taken en verantwoordelijkheden en jouw stage-bedrijf kan zich ook beroepen op deze afspraken.

– Er is een wekelijks of tweewekelijks overleg waarin de stagiair en de stagebegeleider met elkaar schakelen over de werkzaamheden.

Afbeeldingsresultaat voor kritisch sollicitatiegesprek

Tip 3. Wees kritisch

Mocht je stage ontzettend tegenvallen, worden afspraken niet nagekomen of heb je het gevoel dat er veel meer in zit dan dat er nu uitkomt is het altijd belangrijk om dit aan te geven. Geef een stageplek wel de tijd, maar trek aan de bel wanneer je het gevoel hebt dat je niet tot je recht komt. Wanneer er na deze waarschuwing niets verandert is het soms beter om de stage af te breken. Dit is echter alleen aan te raden wanneer het écht niet anders kant want er wordt écht niks met je feedback gedaan. Op zulke momenten, ook al is het eng, kun je soms beter stoppen en op zoek gaan naar iets anders.

Afbeeldingsresultaat voor i quit meme

Desalniettemin leer je van alles wat je doet, en zijn negatieve ervaringen nét zo belangrijk als positieve ervaringen in your roaring twenties (en teens natuurlijk). Die zorgen er allebei voor dat je je eigen weg steeds verder uitkristalliseert en dat je je shit op orde hebt als je dertig wordt (or so I hope).