Waarom zou je kiezen voor een opleiding als Journalistiek en Nieuwe Media? Wellicht omdat je van schrijven houdt en – en met honderden metgezellen – mikt op een baan als redacteur op een redactie. Wellicht omdat we allemaal een romantisch beeld hebben van de traditionele journalist die gewapend met pen en papier (en nog net niet de muffige trenchcoat) het veld in gaat. Op zoek naar een verhaal. De opleiding heeft dan ook een flinke aantrekkingskracht op studenten, ongeacht hun achtergrond. Zo heb ik een ex-Geneeskunde medestudent, iemand van de opleiding Bouwkunst, een theoloog en een hoop Japanologen in de klas zitten. Dat zegt meteen wat over het vak journalistiek: het is toegankelijk voor iedereen én in feite kan iedereen meedoen.

Ik heb uiteindelijk voor deze opleiding gekozen omdat ik altijd al wist dat er creatief bloed in me stroomde. Ik tekende, zong, schilderde en schreef notitieblokjes vol met verhalen die ik aan mijn zusje voorlas. Het was daarom moeilijk om te kiezen: de kunstacademie of de journalistiek?  Het werd een bachelor Communicatie, een kleine miscalculatie van vier jaar. Te commercieel en het verhaal dat een persmedewerker schrijft is onderheven aan targets, SMART-doelstellingen en AIDA-modellen. Reuze leerzaam voor de bladenmaker in mij, dat dan weer wel.

De komende negen maanden ga ik voor mijn masterstage proeven van lifestyle journalistiek op de redacties van OOR, Elle en NRC Handelsblad (het Lux-katern). Als ik zeg dat ik er zin in heb, dan is dat een understatement! De ervaringen (ook betreffende de masterthesis) deel ik op dit blog. 2012 is nu al een spannend jaar.

Tot snel!

Nisse

                            Research doen voor de scriptie, niet vervelend..