Lukt het jou ook niet om thuis te studeren? Loop je al weken achter omdat je je niet kunt concentreren door alle herrie om je heen? Niet getreurd, want ik heb hier de beste Leidse studieplekken voor je op een rij gezet.

Ik studeer eigenlijk alleen in Leiden als ik er die dag toevallig les heb. Maar ik heb me dit jaar wel voorgenomen om vooral in de bieb te studeren, dat is toch effectiever. Voor deze blog heb ik een paar dagen op verschillende locaties gestudeerd om te zien wat het beste is. Dus hierbij mijn favoriete bibliotheken en studieplekjes in de sleutelstad, met alle voor- en nadelen aan de locatie.

1. KOG: Bibliotheek

Ik ga het vaakst naar het Kamerlingh Onnes Gebouw, de rechtenfaculteit. Vandaar ook dat het KOG een paar keer terugkomt in mijn lijst. In mijn eerste jaar was ik vaak in de bieb te vinden, maar een nadeel is dat je er niet mag eten. Ik studeer dan ook liever ‘s ochtends in het weekend in het KOG, omdat het dan het stilst is. Al dat seizoensgebonden gekuch en het geluid van hakken leidt behoorlijk af.

Een groot voordeel van het KOG is dat het makkelijk te bereiken is; het ligt in het centrum en met de bus is het maar twee haltes. Vandaar dat er niet alleen rechtenstudenten te vinden zijn in de bieb.

De bibliotheek in het KOG is lekker rustig in het weekend

De bibliotheek in het KOG is lekker rustig in het weekend

 

2. Café’s in Leiden

Persoonlijk vind ik het wel fijn als er zacht geroezemoes is op de achtergrond. Als jij dat ook hebt, dan is studeren in het Juca (het juridisch café in het KOG) en het cafeetje in het Lipsius een uitstekende plek. Ik vind het Juca dan nét iets beter, omdat het daar veel lichter is. Verder is er ook een extra ruimte aan de zijkant van het Juca: de Global Lounge. De bank daar zit super lekker, dus als ik een (studie)boek moet lezen dan doe ik dat het liefst daar, onder het genot van een kop thee en iets zoets.

Het café en de kantine in het Lipsius zijn de donkerste ruimtes die ik bezocht heb. Daarom trekt het mij niet zo; het oogt zo somber. Een ander nadeel is dat ik soms afgeleid word van de interessante verhalen die ik om me heen hoor. Voor je het weet, ben je een (Leids) kwartiertje verder.

3. KOG: Kantine

Gelukkig is er ook een tussenweg: de kantine in het KOG is enorm, dus in de ochtend en rond drieën is het niet moeilijk om een tafel voor jezelf te bemachtigen. Het is er nooit echt stil, maar de ruimte is zo groot dat het geluid haast opgaat in de achtergrond. Dankzij de grote ramen valt er ook veel licht naar binnen, dus je ogen raken niet oververmoeid.

Helaas is er wel een regel dat je tussen 12:00 uur en 14:00 uur niet in de kantine mag studeren. Best logisch natuurlijk, aangezien het dan lunchtijd is. In dat geval zijn de kleinere studieplekjes in het gebouw perfect; er staan overal in de gangen wel oranje banken of van die lange tafels.

Kantine KOG

De grote ramen laten veel licht naar binnen in de kantine van het KOG

 

4. Leiden University Library (UB)

De Universiteitsbibliotheek heeft ook echt zo’n studeersfeertje waar je vanzelf gemotiveerd van raakt. Ik denk dat dit het stilste gebouw in mijn lijst is. Overal zie je oranje, comfortabele stoelen, waar studenten op aan het loungen zijn. Als je verder doorloopt, kom je een grote, open computerzaal tegen. De universiteitsbibliotheek is op de eerste verdieping, net als een paar ruime studie- en computerzalen. Het mooiste aan de bieb vind ik toch wel de tafel en stoel tussen de boekenkasten. Je hebt zo je persoonlijke hok, waar je door niets afgeleid wordt. Je bent immers omgeven door boeken.

Let op: je hebt je studentenpas nodig om het gebouw te betreden!

De comfortabele oranje stoelen in de UB

De comfortabele oranje stoelen in de UB

 

5. Asian Library

De Asian Library kun je op de tweede verdieping van de UB vinden. Ook hier is het altijd muisstil. Verder zijn de ruimtes open en groot, en er valt veel licht naar binnen. Ik kan eigenlijk niets slechts bedenken over deze bibliotheek.

6. Gorleaus

De bieb in het Gorleaus is misschien wat minder bekend onder de studenten, maar hij is zeker de moeite waard. Het is een nogal kleine bieb, maar het is er heerlijk stil en omdat het minder bekend is, heb je meer privacy.

7. Bibliotheek Sociale Wetenschappen

De FSW heeft ook een kleine, stille bieb op zo’n acht minuten loopafstand van Leiden Centraal. Af en toe fluisteren mensen wat, maar het is niet storend. Je mag uiteraard niet eten in de bieb, maar als alternatief zijn er genoeg tafeltjes buiten de bieb te vinden waar je rustig kunt werken.

Let wel op als je laat in de avond thee of koffie uit de automaten wilt halen, want tegen die tijd krijg je geen echte thee meer in je beker.

Waar in Leiden studeer jij het liefst? Laat het ons hieronder weten!

 

Studieplek Leiden University Library

Het mooiste plekje in de Leiden University Library vind ik toch wel de tafel en stoel tussen de boekenkasten